Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Međunarodni projekt “Never Forget – Nikad ne zaboravimo” financira EU

”Tragedija židovskog naroda nikad se ne smije zaboraviti”

Foto: Međimurska županija
Židovska općina Čakovec nositelj je međunarodnog projekta “Never Forget – Remembering the Holocaust and building tolerance and solidarity in the EU” (“Građani, jednakost, prava i vrijednosti”), uz partnere Center Judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor i Občina Lendava

U sklopu međunarodnog projekta “Never Forget – Nikad ne zaboravimo”, koji provodi Židovska općina Čakovec, održan je seminar koji je okupio više od 90 nastavnika povijesti, etike, hrvatskoga jezika i književnosti te vjeronauka iz Međimurske, Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije. Poseban naglasak dan je obrazovnim modelima i pristupima kojima se mladima prezentira tema holokausta.

– “Never Forget – Nikad ne zaboravimo” međunarodni je projekt posvećen komemoriranju žrtava holokausta, ali i jačanju europske građanske kulture i demokracije, poštivanju ljudskih prava i razmišljanju o europskoj kulturnoj raznolikosti i zajedničkim vrijednostima – rekao je predsjednik Židovske općine Čakovec Andrej Pal i dodao da se tragedija židovskog naroda nikad ne smije zaboraviti. Šest milijuna Židova stradalo je u najvećem nacističkom koncentracijskom logoru Auschwitzu. Židovska općina Čakovec nositelj je međunarodnog projekta “Never Forget – Remembering the Holocaust and building tolerance and solidarity in the EU” (“Građani, jednakost, prava i vrijednosti”), uz partnere Center Judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor i Občina Lendava. Vrijednost projekta je 76.635 eura, u cijelosti je financiran sredstvima Europske unije iz programa Citizens, Equality, Rights and Values Programme (CERV). Završava 31. ožujka ove godine.

– Članovi Židovske općine Čakovec na tragu svojih predaka, od kojih su mnogi izgubili živote u vrtlogu holokausta, danas obavljaju važnu zadaću u našoj zajednici promičući vrijednosti do kojih nam je stalo. Zajednički cilj nam je zajednica tolerancije osnažena kulturom i demokratičnošću, zajednica koja predstavlja siguran dom svakom pojedincu – rekao je župan Matija Posavec i podsjetio da je Županija sa Židovskom općinom Čakovec provodila projekt postavljanja “Kamena spoticanja” diljem Međimurja te u Čakovcu podigla spomenik Hanni Szenes. 

biro HZZ Manje upisne kvote za ekonomska zanimanja Ivan Senčar GSV "Rješenje je smanjenje PDV-a" MEĐIMURSKA ŽUPANIJA Inovator s Metalskom jezgrom razrađuje prototip