Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
MEĐIMURSKA ŽUPANIJA

Inovator s Metalskom jezgrom razrađuje prototip

Foto: Međimurska županija
Kristijan Švenda se kao osoba s invalidnošću uvjerio u nedostatke invalidskih kolica

Metalska jezgra u Čakovcu radi na konstrukcijom rješenju za izvedbu podesivog sjedišta na invalidskim kolicima, prema rješenju Kristijana Švende. Inovatoru je pomogla na putu do pripremne faze za predaju zahtjeva za patentnu prijavu. K. Švenda se kao osoba s invalidnošću uvjerio u nedostatke standardnih invalidskih kolica. Odlučio ih je poboljšati. Razradio je koncept kolica jednostavne konstrukcijske izvedbe, a time i cjenovno prihvatljivija, čije je sjedište podesivo po visini uz mogućnost prilagodbe naslona za noge i leđa.

– S tom se idejom obratio kolegicama iz REDEA-e koje su ga usmjerile k nama – rekao je ravnatelj Metalske jezgre dr. sc. Mario Šercer. U Metalskoj jezgri izrađen je model i izvedena simulacija konstrukcije kolica s podesivim sjedištem. Ostalo je pitanje financiranja razrade prototipa, pa se inovator obratio Međimurskoj županiji i županu Matiji Posavcu za pomoć. Dogovoreno je da Metalska jezgra počne razvoj prototipa vlastitim kapacitetima, dok će se u međuvremenu tragati za novim investitorima i proizvođačima zainteresiranima za ovaj projekt.

– Nadam se podršci HZZO-a i uvrštavanje proizvoda na listu – rekao je župan Posavec.

MEĐIMURSKA ŽUPANIJA Više od 387.000 eura u novom paketu potpora udrugama prostire se na 87.680 hektara Prije 12 godina proglašen je Regionalni park Mura – Drava MEĐIMURSKA ŽUPANIJA Centar kompetentnosti u strojarstvu za bolji svijet