Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
prostire se na 87.680 hektara

Prije 12 godina proglašen je Regionalni park Mura – Drava

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Prostire se područjem pet županija, a petina je u Međimurju

Prije 12 godina proglašen je Regionalni park Mura – Drava, čime je službeno zaštićen jedan od najdužih očuvanih koridora nizinskih rijeka u Europi koji se produžava u Park prirode Kopački rit. Kroz pet županija – Međimursku, Koprivničko-križevačku, Varaždinsku, Virovitičko-podravsku i Osječko-baranjsku, Regionalni park Mura – Drava prostire se na 87.680 hektara.

Na području Međimurske županije nalazi se 19,4 posto parka, odnosno 16.962 hektara. Područje Regionalnog parka, kako je priopćeno, obuhvaća teritorij sva tri međimurska grada i 13 općina.

Upravljanje Parkom veliki je izazov jer se nalazi na području čak 16 jedinica lokalne samouprave.

Inicijativa za zaštitu prve rezultate imala je 2001. godine, kad je naporima ekoloških udruga i struke proglašen Značajni krajobraz rijeke Mure, a zaštićeno područje proglasila je Skupština Međimurske županije 2001. godine. Važan je to i povijesni podatak jer je tim činom prvi put u Međimurju pod zaštitu stavljeno prostrano, cjelovito i očuvano prirodno područje velike ekološke i estetske vrijednosti, navode u Javnoj ustanovi Međimurska priroda. Deset godina kasnije to je područje Vlada proglasila Regionalnim parkom Mura – Drava. Riječ je i o prvom regionalnom parku u Hrvatskoj, čiji prostor uključuje naplavnu ravan i riječne nizine, poplavne šume, vlažne travnjake, meandre, sprudove, odronjene obale i mrtvice. Globalnu važnost Regionalnog parka Mura – Drava prepoznao je i UNESCO, koji ga je u srpnju 2012. proglasio Prekograničnim rezervatom biosfere Mura – Drava – Dunav u Hrvatskoj i Mađarskoj. 

VISOKA 35 METARA Otkriveno da je najveća platana stara čak 213 godina NOVA RANGIRANJA Učenici Međimurske županije među najboljima u upisima na visoka učilišta Obrazovanje Osnovna škola Sveta Marija sudjeluje na projektu 'Learning from the Extremes'