Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
VISOKA 35 METARA

Otkriveno da je najveća platana stara čak 213 godina

Foto: Međimurska županija
U Nedelišću je obilježena 60. obljetnica zaštite stabla koje je 1963. postalo prvi zaštićeni prirodni objekt u Međimurskoj županiji

Najstariji zaštićeni prirodni objekt u Međimurju jedna je od najvećih platana u Hrvatskoj. Visoka je više od 35 metara, a prsni promjer joj je veći od šest metara.

Zelena oaza

Popularno se naziva i birov hrast, premda nije hrast, a taj je naziv dobila jer raste pokraj kuće u kojoj je nekad živio birov, seoski starješina. Sad se zna i koliko je stara.

U Nedelišću, gdje raste, obilježena je 60. obljetnica zaštite stabla koje je 4. veljače 1963. postalo prvi zaštićeni objekt prirode u Međimurskoj županiji. Krošnju raskošne stare platane u proljeće 2019. godine, u sklopu velikog zahvata, orezali su i sidrili arboristi kako bi joj povećali vitalitet i produljili životni vijek, ali i osigurali prolaznike od pada suhih grana, a mjerenja su tada pokazala da je drvo među najvećima te vrste u Hrvatskoj. U povodu 60. obljetnice zaštite stabla, Općina Nedelišće je, na inicijativu Javne ustanove Međimurska priroda, 2023. godinu proglasila godinom platane. - Šezdeset godina zaštite platane u Nedelišću važan je događaj za sve nas koji želimo očuvati prirodu u našem Međimurju. Prirodu nismo naslijedili od naših očeva ili djedova, već smo je posudili od naših potomaka i u tom duhu djeluje Javna ustanova Međimurska priroda te na taj način želimo očuvati parkovnu arhitekturu u našem kraju. To bogatstvo želimo i predstaviti preko projekata, muzeja i zaštitom poput ove kako bismo Međimurje promovirali kao zelenu oazu u srcu Europe - istaknuo je župan Matija Posavec.

Siniša Golub, ravnatelj Javne ustanove Međimurska priroda, rekao je da su stručnjaci Šumarskog fakulteta iz Zagreba tjedan dana prije obilježavanja zaštite objavili rezultat ispitivanja starosti nedelišćanske platane koja je stara 213 godina. - U toj dobi stablo je ne samo jedna od najvećih platana, već je i među starijima u Hrvatskoj. Platana je danas živa zahvaljujući izmjeni dobrih gospodara u Nedelišću tijekom proteklih desetljeća. Platana u Nedelišću bio je prvi spomenik prirode u Međimurju i kao takva ima simboliku jer je od njezine zaštite sve krenulo. To je bio prvi korak da bismo danas četvrtinu Međimurja imali pod zaštitom - naglasio je S. Golub.

Zdravo stablo

Načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak rekao je da je prošle godine utvrđeno da je stablo zdravo, pa mu stručnjaci prognoziraju dug život. Platana ima i društveni značaj jer je oduvijek bila okupljalište.

- Zato smo i pokrenuli uređenje Trga Republike, posao za koji se nadamo da ćemo ga uz sufinanciranje realizirati 2024. godine - rekao je Novak. 

Investirano 700.000 € Župan Dobroslavić obišao novouređenu Turističku i ugostiteljsku školu Dubrovnik Teritorijalna strategija razvoja otoka Održana konstituirajuća sjednica otočnog partnerstva ZA STARIJE I NEMOĆNE Na zgradi doma Domus Christi u Dubrovniku završen novi krov