Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
MEĐIMURSKA ŽUPANIJA

Više od 387.000 eura u novom paketu potpora udrugama

Foto: Međimurska županija
Međimurska županija sufinancira programe i projekte sportskih udruga i udruga civilnog društva kao i programe iz područja poljoprivrede i šumarstva

Kako je najavljeno, Međimurska županija nastavit će s raspisivanjem natječaja za sufinanciranje programa i projekata sportskih udruga i udruga civilnog društva kao i programa iz područja poljoprivrede i šumarstva.

Iz proračuna

– Ulazimo u novi natječajni ciklus kojim ćemo osnažiti naše udruge i pomoći im u realizaciji ciljeva koji služe svima nama – rekao je župan Matija Posavec.

Županija potrebe za infrastrukturnim projektima zadovoljava prijavama na natječaje EU fondova, dok je izvorni proračunski prihod usmjeren prema građanima nizom modela poput financiranja prijevoza učenika, stipendija i drugih potpora učenicima, studentima, umirovljenicima, poduzetnicima i poljoprivrednicima.

– Ukupna vrijednost ovih natječaja iznosi više od 387.000 eura, odnosno oko tri milijuna kuna, no to nije ukupan iznos kojim ćemo pomagati našim građanima. Sredstvima iz županijskog proračuna nastavljamo pomagati učenicama koji se obrazuju za deficitarna obrtnička zanimanja, isplaćivati potpore ostalim srednjoškolcima i roditeljima osnovnoškolaca, uz što smo upravo otvorili i novi ciklus potpora kojima omogućavamo nastavak rada asistenata u vrtićima i školama za djecu s poteškoćama u razvoju, financirat ćemo niz aktivnosti u području kulture, pomagati integraciju osoba s invaliditetom u zajednicu te olakšavati svakodnevicu našim umirovljenicima – istaknuo je Posavec.

Pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo i ljudska prava Maja Odrčić Mikulić rekla je da ukupna vrijednost natječaja iznosi 161.369 eura, a očekuje se da će 55 udruga ostvariti pravo na potporu i tako osnažiti svoj rad. Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Darko Radanović naglasio je da će se natječajem financirati i programi te projekti udruga iz područja poljoprivrede i šumarstva te da su u sklopu programa potpora prihvatljivi projekti čiji su troškovi nastali od 1. siječnja 2023. godine.

– Ukupna vrijednost ovog natječaja iznosi 26.544 eura, odnosno dvjesto tisuća kuna, a iznos potpora kreće se od minimalno 265 eura pa do 2654 eura, odnosno 80 posto ukupno prihvatljivih aktivnosti – kazao je Radanović.

Za sport

U novom poticajnom paketu mjera potpore predviđena su i novčana sredstva za razvoj sportskih udruga i klubova.

– Ovogodišnji javni poziv za financiranje programa, odnosno projekata sportskih udruga Međimurske županije raspisuje Zajednica sportskih udruga i saveza Međimurske županije koja je financirana iz županijskog proračuna – rekla je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje kulturu i sport Nives Kolarić Strah. Vrijednost natječaja iznosi 199.500 eura namijenjenih rekreativnom i amaterskom sportu te financiranju sportskih manifestacije, dodala je. U Međimurskoj županiji djeluje više od 15.000 sportaša, od rekreativaca i amatera do profesionalaca svih generacija, a Međimurje je prvo u Hrvatskoj nosilo titulu Europske regije sporta u 2022. godini.

prostire se na 87.680 hektara Prije 12 godina proglašen je Regionalni park Mura – Drava NOVA RANGIRANJA Učenici Međimurske županije među najboljima u upisima na visoka učilišta Obrazovanje Osnovna škola Sveta Marija sudjeluje na projektu 'Learning from the Extremes'