Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
MEĐIMURSKA ŽUPANIJA

Centar kompetentnosti u strojarstvu za bolji svijet

Foto: Međimurska županija
Projektom vrijednim gotovo 56 milijuna kuna rekonstruirana je dograđena radionica Tehničke škole kako bi učenici dobili priliku da usvoje razne vještine

Regionalni centar kompetentnosti u strojarstvu za sjeverozapadnu Hrvatsku Tehničke škole Čakovec mijenja svijet nabolje, rečeno je na završnoj konferenciji projekta. Učenici postaju vrhunski majstori, a poduzetnicima je omogućena dodatna edukacija. Na završnoj konferenciji prikazana su dostignuća novog Regionalnog centra kompetentnosti u strojarstvu za sjeverozapadnu Hrvatsku, dijelu kompleksa Tehničke škole Čakovec, jednom od najsuvremenijih u državi. Projektom vrijednim gotovo 56 milijuna kuna rekonstruirana je dograđena radionica Tehničke škole kako bi učenici dobili priliku učiti i stjecati zanatske vještine na suvremenoj opremi i uređajima te iz sustava obrazovanja izašli spremni za rad u struci.

Ideja iz 2016. godine

Ideja o centru počela se razvijati 2016. godine, kad je Međimurska županija predložila Tehničku školu kao kandidata za regionalni centar kompetentnosti u strojarstvu. Zahvaljujući kvalitetnom radu škole, postignutim rezultatima i opsežnoj dokumentaciji koja je pripremljena u Javnoj ustanovi za razvoj Međimurske županije REDEA-i, Tehnička škola je 2018. godine uvrštena među 25 srednjoškolskih ustanova koje su postale mjesta izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. U sklopu projekta opremljeno je devet praktikuma u kojima se primjenjuju inovativne metode učenja. U potkrovlju je smještena višenamjenska konferencijska dvorana i laboratoriji.

– S ponosom možemo reći kako smo prvi u roku završili objekt od ukupno 25 regionalnih centara kompetentnosti koliko će ih biti formirano u Hrvatskoj. Tajna naše uspješnosti je u ozbiljnom pristupu i kvalitetnoj koordinaciji te još jednom zahvaljujem svima koji su bili uključeni u provedbu projekta – rekao je ravnatelj Dražen Blažeka. Župan Matija Posavec naglasio je da je Regionalni centar kompetentnosti u strojarstvu mjesto gdje učenici iz strukovnih programa na suvremenim strojevima i uređajima provode praksu i osposobljavaju se za rad, ali služi i gospodarstvu na nekoliko razina.

Programi i za odrasle

– Ovdje se educiraju poduzetnici, provode se programi osposobljavanja odraslih što znači da razvijanjem Centra kompetentnosti u strojarstvu direktno pozitivno utječemo i na tržište rada na našem području – istaknuo je župan Matija Posavec.

Voditeljica projekta Mihaela Pancer Zadravec naglasila je da je cilj projekta bio stvaranje infrastrukturnih, tehnoloških i organizacijskih preduvjeta za kvalitetnije obrazovanje te obogaćenje ponude obrazovnih programa za odrasle u skladu s potrebama gospodarstva u području strojarstva.

U Čakovcu školuju kvalitetne i lako zapošljive kadrove

Učenicima je omogućen rad i u praktikumu CAD/CAM tehnologije, praktikumu za CNC tehnologije, zavarivanje, mjerenje i kontrolu kvalitete, razvoj i konstrukcije, fluidne tehnike, praktikumu za automatizaciju i robotiku, praktikumu za energetsko strojarstvo i obnovljive izvore energije te praktikumu automehatronike.

– Time što smo prvi sagradili i opremili Centar pokazali smo koliko smo dorasli i najzahtjevnijim izazovima koje pretvaramo u realizirane projekte uspješnim privlačenjem novca iz fondova EU – rekao je župan Matija Posavec. Državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Stipe Mamić čestitao je na uspješnom projektu te istaknuo da će se formiranjem centara kompetentnosti oblikovati kvalitetan i lako zapošljiv kadar.

NOVA RANGIRANJA Učenici Međimurske županije među najboljima u upisima na visoka učilišta Obrazovanje Osnovna škola Sveta Marija sudjeluje na projektu 'Learning from the Extremes' UGOVOR S PRIJATELJIMA ŽIVOTINJA U najvećem azilu zbrinuli više od 10.000 pasa