Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
UGOVOR S PRIJATELJIMA ŽIVOTINJA

U najvećem azilu zbrinuli više od 10.000 pasa

Foto: Međimurska županija
Šestu godinu Međimurska županija u proračunu osigurava financijska sredstva za brigu o napuštenim životinjama

Šestu godinu zaredom Međimurska županija u proračunu osigurava financijska sredstva za projekt prihvata, skrbi i udomljavanja napuštenih životinja. Prva je i jedina županija koja kontinuirano financira rad skloništa, iako joj to nije zakonska obveza, rečeno je nakon potpisivanja ugovora koji je župan Matija Posavec potpisao s predsjednicom udruge Prijatelji životinja i prirode Čakovec Aleksandrom Hampamer.

Vrijednost ugovora je 26.544 eura. Sklonište u Čakovcu s oko 15.000 četvornih metara najveće je u Hrvatskoj. Zbrinulo je više od 10.000 pasa. Samo prošle godine prihvatilo ih je 843, a udomljeno je 787.

Ima 15 zaposlenih i dvadesetak volontera. Unatoč zabilježenom porastu broja napuštenih pasa uočen je, kako je rečeno, porast udomljavanja pasa zahvaljujući zaposlenicima i volonterima, ali i čestim medijskim kampanjama kojima se promovira udomljavanje. Sklonište prema mogućnostima ulaže i u razvoj infrastrukture, a glavni projekt koji provode je kastracija, cijepljenje, liječenje i označavanje pasa iz romskih naselja. Dosad su obuhvaćena naselja Kuršanec, Pribislavec, Hlapičina i Orehovica. Tijekom 2022. obrađeno je 528 pasa iz romskih naselja, a još njih 500 čeka zbrinjavanje. Projekt će se nastaviti i ove godine.

VISOKA 35 METARA Otkriveno da je najveća platana stara čak 213 godina Investirano 700.000 € Župan Dobroslavić obišao novouređenu Turističku i ugostiteljsku školu Dubrovnik Teritorijalna strategija razvoja otoka Održana konstituirajuća sjednica otočnog partnerstva