Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
NASTAVLJAJU SE ULAGANJA

Tri nova vozila za najbolju hitnu pomoć u Hrvatskoj

Foto: Osječko-baranjska županija
Županija je osigurala 1,5 milijuna kuna za tri vozila Zavodu za hitnu medicinu OBŽ

Zavod za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije raspolaže s 56 sanitetskih vozila, od kojih je 18 za hitnu medicinsku pomoć, a 38 za sanitetski prijevoz te godišnje prijeđu oko 2,3 milijuna kilometara.

POVEZIVANJE OBRAZOVANJA I GOSPODARSTVA U izvrsnost se ulaže 100 milijuna kuna

Sukladno preporukama, vozila ne bi trebala biti starija od 5 godina i imati prijeđenih više od 200.000 kilometara, pa kako bi udovoljili preporukama i osigurali kvalitetna i sigurna vozila, Zavod svake godine obnavlja vozni park. Prošle godine vlastitim sredstvima Zavoda kupljena su četiri vozila ukupne vrijednosti dva milijuna kuna, a iz decentraliziranih sredstava Županije osigurano je 1,5 milijuna kuna za još tri vozila.

Svaka je minuta važna

Tim povodom župan Ivan Anušić uručio ključeve tri nova vozila ravnateljici Zavoda Silvani Sabo, a vozila će se rasporediti za rad ispostava Zavoda u Donjem Miholjac i Našicama, dok treće vozilo ostaje u sjedištu Zavoda u Osijeku.

– U djelatnosti hitne medicine presudna je brzina dolaska do životno ugroženog pacijenta i svaka je minuta važna za život pacijenta. Dolazak je do pacijenta, zbog brzine vožnje, riskantan pa je kvaliteta i sigurnost sanitetskog vozila nužnost i potreba.

VIDEOKONFERENCIJA Župan sudjelovao u zasjedanju EU odbora regija

Također je odvoženje pacijenata na daljnje liječenje i skrb o njemu za vrijeme vožnje važan čimbenik za zdravlje i sigurnost pacijenta, kao i članova tima hitne medicinske pomoći – kazala je ravnateljica Sabo i dodala kako su sva vozila Zavoda stara oko godinu dana te kako vode brigu da u svih šest ispostava budu jednako kvalitetna i jednako opremljena vozila.

Ulaganja u Zavod

– Ulaganjem u vozni park, odnosno posljednjih godina ulaganjem u prosjeku dva milijuna kuna godišnje vlastitih sredstava u Zavod za hitnu medicinu, Županija pokazuje kako nam je važna zdravstvena skrb naših stanovnika. Osim ulaganja u vozila i opremu, kontinuirano ulažemo sredstva i u edukaciju i usavršavanje medicinskih sestara i tehničara– istaknula je Ivana Stanić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje.

NOVI UGOVOR SA SAVEZOM Posavec: Jedina smo županija koja osigurava asistente i za vrtićku djecu

Župan Ivan Anušić naglašava kako je hitna medicinska pomoć u OBŽ-u jedna od najboljih u Hrvatskoj. Na intervencije I. kategorije izlaze u roku od 9,5 minuta, a reanimaciju uspješno provode u 15 posto slučajeva.

– U izvanrednim okolnostima izazvanim COVID-19, Zavod je pokazao vrhunsku pripremljenost, požrtvovnost i profesionalnost. Njihove su se aktivnosti povećale 100 posto, no svoj su posao odradili i nije bilo proboja virusa prilikom prijevoza pacijenata. Naša podrška im nikada nije bila upitna – poručio je župan Anušić.