Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
NOVI UGOVOR SA SAVEZOM

Posavec: Jedina smo županija koja osigurava asistente i za vrtićku djecu

Foto: Međimurska županija
U proračunu za 2021. godinu predviđeno je 460.000 kuna za pokriće 50 posto plaće

Međimurska županija jedina u Hrvatskoj, osim za učenike osnovnih i srednjih škola, osigurava asistente i djeci vrtićkog uzrasta. Ugovor o izravnoj dodjeli financijskih sredstava za provedbu projekta integracije djece s teškoćama u razvoju u predškolske ustanove za 2021., vrijedan 460.000 kuna, potpisali su župan Matija Posavec i predsjednica Saveza udruga za uključivanje djece predškolske dobi s teškoćama u razvoju u odgojno obrazovni sustav Međimurske županije "Prvi korak" Petra Kovačić.

VIDEOKONFERENCIJA Župan sudjelovao u zasjedanju EU odbora regija

Savez udruga "Prvi korak" osnovan je u rujnu 2015. i okuplja četiri udruge – Međimursku udrugu za ranu intervenciju MURID, Udrugu slijepih Međimurske županije, Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije i Udrugu za autizam "Pogled".

Ključno poticanje

U ranom djetinjstvu ključno je kod djeteta poticati potencijale, ističe predsjednica Saveza Petra Kovačić.

– Nužno je bilo učiniti iskorak kako bi se potaknuo potencijal za učenje i promjenu od najranije dobi, stoga smo učinili prvi korak prema viziji temeljenoj na potrebi da jednog dana aktivnost zapošljavanja pomagača djeci s teškoćama u razvoju u ranoj i predškolskoj dobi postane dio sveobuhvatnog sustava rane intervencije – napominje.

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ OBIŠAO GRADILIŠTE Dnevna bolnica Metković: Tražimo hitnu helikoptersku službu

Međimurska županija prva je prepoznala ovaj problem. U proračunu za 2021. godinu predviđeno je 460.000 kuna namijenjenih financiranju 50 posto iznosa plaće 32 asistenata koji će raditi s 40 djece s teškoćama u predškolskim ustanovama, dok ostatak sufinanciraju jedinice lokalne samouprave.

– Jedina smo županija koja ima ovakav oblik rasterećenja roditelja, ne samo u školskom već i u predškolskom sustavu. Želimo biti zajednica koja se brine za svoje najranjivije skupine, a to na ovom primjeru dokazujemo već šestu godinu zaredom – rekao je župan Posavec.

Integrirali 30-ak djece

U dječjem vrtiću Cipelica 2016. godine osnovana je prva predškolska skupina u kojoj je do sada integrirano 30-ak djece s teškoćama u razvoju.

Potpisan ugovor s izvođačem radova Očekuje se početak radova i u aglomeracijama Dubrovnik i Ploče

Predstavnik roditelja Petar Petrac kaže da je pomoć asistenata u svladavanju svakodnevnih aktivnosti i potreba djece s teškoćama u razvoju velika. U šest godina provođenja projekta Međimurska županija izdvojila je više od 1,7 milijuna kuna za integraciju 250 djece s teškoćama u razvoju u vrtiće.