Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
BBŽ, Međimurska i Varaždinska županija u projektu za bolji rad gospodarsko-socijalnih vijeća

Tri se županije udružile: cilj je razvoj gospodarstva, veće plaće

Cilj je poticanje gospodarstva
Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Pružimo ruke jedni drugima na dobrobit svih, na dobrobit radnika, sindikata, poslodavaca i lokalne samouprave – kazao je Grivec

Tri su se županije udružile u provedbi europskog projekta “Povećanje efikasnosti i održivosti rada gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske, Međimurske i Varaždinske županije”. Projekt vrijedan 962.987,25 kuna u potpunosti je financiran europskim novcem, a nositelj projekta je Bjelovarsko-bilogorska županija koja je već provela jedan takav projekt u partnerskom odnosu s Međimurskom županijom, a u ovom posljednjom kao partner pridružila se i Varaždinska županija.

Reciklažno dvorište u Kapeli s radom bi trebalo početi idućeg proljeća Gospodarenje otpadom Nakon gradnje reciklažnog dvorišta, edukacija za građane

Naime, sve tri županije smatraju kako je veoma bitno promicati tripartitni dijalog između tijela javne vlasti, poslodavaca i sindikata kako bi se u konačnici djelovalo na gospodarski razvoj, zapošljavanje, ali i na poboljšanje prava radnika i rast plaća.

Bolji od državnog prosjeka

Također, suradnjom socijalnih partnera na lokalnoj razini potrebno je djelovati na poboljšanje poduzetničke klime, razvoj poduzetništva, zdravstvenu i socijalnu politiku, poreznu politiku, izvanproračunska davanja, obrazovanje, tržište rada, korištenje vlastitih razvojnih prednosti te davati potporu u sustavu mirenja i rješavanju radnih sporova.

I sam projekt “Povećanje efikasnosti i održivosti rada gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske, Međimurske i Varaždinske županije” ide k tom cilju, a između ostalog u 18 mjeseci provođenja podrazumijeva istraživanje radnih odnosa i uvjeta rada na području Bjelovarsko-bilogorske, Međimurske i Varaždinske županije u sektoru prerađivačke industrije, održavanje šest radionica, edukaciju za izmiritelja, tri okrugla stola i studijska putovanja.

Do kraja godine očekuje se i izmjena pokrova škole Osnovna škola Trnovitički Popovac U obnovljenoj školi bit će toplije učionice za 75 učenika

U konačnici i suradnja socijalnih partnera treba dati daljnji poticaj nastavku pozitivnih brojki u ovom slučaju bjelovarsko-bilogorskog gospodarstva koje bilježi trend rasta u zapošljavanju u realnom sektoru u kojemu je lani radilo 650 osoba više u odnosu na godinu ranije. Prihodi poduzetnika, dobit, ali i investicije u gospodarstvo rastu, a na dvogodišnjoj razini u našoj županiji BDP je rastao za 7,6%, što je u odnosu na državni prosjek rast veći za dva puta.

Naglasak na izmiriteljima

– Kada govorimo o ovom projektu naglasit ću da je to nastavak prvog projekta u Hrvatskoj koji je bio vezan uz Gospodarsko-socijalno vijeće, a to znači projekt koji je bio namijenjen upravo unaprjeđenju istoga gdje smo bili partneri s Međimurskom županijom. Meni je drago da se partnerski odnos proširio i da imamo Varaždinsku županiju s nama i Sindikat. Širi se krug ukupnosti partnerstva, mislim da je to ključno. Sjetimo se da je to bio i projekt koji je iznjedrio neke zaključke i neke stvari koje smo proslijedili posebice prema GSV-u Republike Hrvatske. Jedan od glavnih rezultata ukupnosti tog projekta bio je zahtjev za većom povezanosti između GSV-a države i GSV-a županije. Što se tiče ovog projekta, imat ćemo niz istraživanja koja mislim da su ključna kad govorimo o GSV-u, a to je i istraživanje radnih odnosa i uvjeta rada. Imat ćemo niz edukacija i radionica, ali dat ćemo poseban naglasak i na izmiritelje – istaknuo je župan Damir Bajs.

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs Intervju sa županom Bajs: Naše potpore iznose četvrtinu liječničke plaće

O važnosti projekta govorio je i zamjenik župana i predsjednik GSV-a Varaždinske županije Robert Vugrin, ali i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, ujedno i predsjednik tamošnjeg GSV-a.

– Drago mi je što smo krenuli s ovim itekako važnim projektom. Svi znamo koliko znači partnerstvo, koliko znači socijalni dijalog i sve ono što se može iz toga izroditi. Reći ću samo, kao što lijepo piše na ovim plakatima, pružimo ruke jedni drugima na dobrobit svih, na dobrobit radnika, sindikata, poslodavaca i lokalne samouprave – kazao je Grivec.

Daruvarski klub za zapošljavanje Daruvar Otvoren Klub za zapošljavanje