Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA

Tuga i ponos zbog 768 ljudi koji su za Hrvatsku dali sve

Dan hrvatskih branitelja
1/4
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Nizom programa obilježen Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije i 31. obljetnica oslobođenja slavonskobrodske vojarne

Polaganjem vijenaca kod spomenika poginulim braniteljima, svečanom akademijom te otkrivanjem spomen-ploče pripadnicima Prve gardijske brigade “Tigrovi” poginulim na novogradiškom bojištu u Slavonskom Brodu i Novom Varošu obilježen je Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije. Kao i svake godine, obilježavanje je upriličeno u znak sjećanja na akciju u kojoj je 16. rujna 1991. oslobođena brodska vojarna. 

Branitelji s područja Brodsko-posavske županije za vrijeme Domovinskog rata sudjelovali su u vojnim operacijama na ratištima diljem Republike Hrvatske pri čemu je svoje živote izgubilo čak 768 branitelja.

Drugo Otvoreno prvenstvo Hrvatske u cestovnim moto utrkama Brod Open Race Atraktivne vožnje vrhunskih motociklista oduševile Brođane

Dio povijesti i identiteta

Čestitajući okupljenim gostima i uzvanicima, župan Danijel Marušić istaknuo je kako je ponosan na sve hrvatske branitelje koji su sudjelovali ne samo u oslobađanju Brodsko-posavske županije nego i diljem Hrvatske.

– U ovakvim prigodama uvijek se miješaju osjećaji tuge, ali i ponosa i sreće. Tuge zbog svih poginulih branitelja koji više nisu s nama, a ponosa što smo imali takve ljude koji su u takvom trenutku dali sve, pa i svoje živote za svoju domovinu Hrvatsku. Sretni smo zbog djece koja su danas došla iskazati počast poginulim hrvatskim braniteljima i čiji se osmijesi mogu nastaviti širiti slobodnom domovinom – rekao je Marušić.

Čestitke u povodu Dana hrvatskih branitelja okupljenima je uputio i Pero Ćosić, predsjednik Županijske skupštine i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

– Danas živimo u sigurnoj Hrvatskoj. S iznimnim ponosnom sjećamo se pobjede u Domovinskom ratu i nikada nećemo zaboraviti žrtve hrvatskih branitelja i civilnih stradalnika. Domovinski rat nedjeljiv je dio naše povijesti i identiteta Brodsko-posavske županije gdje se vodila odlučujuća vojno-redarstvena operacija Bljesak, koja je naznačila i kraj velikosrpske agresije – poručio je Ćosić.

Polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja u Slavonskom Brodu obilježena 18. obljetnica stradanja 18 pripadnika 105. brigade HV-a Bjelovarski heroji u Posavini su branili hrvatsku slobodu

Na obilježavanju je sudjelovao i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji je istaknuo kako je riječ o velikom danu koji sve nas podsjeća na žrtvu koju smo kao narod i društvo podnijeli.

Snaga u jedinstvu

Ministar je naglasio da stalno moramo ponavljati istinu o braniteljima, iskazivati zahvalu ljudima koji su nas zadužili, biti im uvijek dostupni te uspostavljati takav odnos u društvu gdje su hrvatski branitelji prepoznati kao najsnažniji temelj samostalne i suverene Hrvatske. On je dodao da je jedinstvo hrvatskih branitelja bilo i ostalo njihova najveća snaga i najsnažnije oružje. – I ovom prilikom pozivam sve hrvatske branitelje da budemo jedinstveni oko naših ključnih ciljeva, a to je graditi našu zemlju da bude još bolja. Puno toga smo učinili. Što je najvažnije, obranili smo se i oslobodili svoju zemlju. Danas je zajedno gradimo s jednakim entuzijazmom kao što smo je branili – poručio je Medved.