Izbornik
Naslovnica Županije
22. sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije

Turizam u Osječko-baranjskoj županiji bilježi sustavan napredak

Posebna je pozornost bila posvećena podacima o stanju i razvojnim mogućnostima turizma na području županije
Foto: OBŽ

Na nedavnoj 22. sjednici Skupštine Osječko-baranjske županije posebna je pozornost bila posvećena podacima o stanju i razvojnim mogućnostima turizma na području županije, među ostalim i o broju turističkih dolazaka i usporedba prošle s pretpandemijskom 2019. godinom.

– Prema podacima eVisitora, na području Osječko-baranjske županije od 1. siječnja do 31. prosinca 2022. godine ostvareno je 240.401 noćenje. To je porast od 33 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, ali i 2,7 posto više noćenja od dosad rekordne 2019. godine. Noćenja domaćih gostiju porasla su 24,3 posto, a stranih čak 82,9 posto. Radi se o kontinuitetu rasta koji smo počeli graditi prije 5-6 godina, a koji sada daje rezultate i ovo su brojke koje daju određeno zadovoljstvo kad govorimo o budućnosti. Ako nastavimo rasti ovim tempom, uvjeren sam da ćemo uskoro imati jednu od najjačih kontinentalnih destinacija s raznolikom i kvalitetnom ponudom. Osječko-baranjska županija sustavno prati sva turistička zbivanja i sufinancira različite projekte koji se odnose na poboljšanje ponude i sadržaja te smještajnih kapaciteta. Razlog dolaska gostiju na kontinent u prvom redu je eno i gastroponuda, ali i prirodne ljepote te kulturna baština Baranje, Kopačkog rita, Đakova, Osijeka i Tvrđe, kao i ostalih dijelova naše županije. Niz je prednosti koje nudimo gostu, od cijena do pristupa, jer nam je cilj da se on svake godine iznova vraća stvarajući emotivne veze sa Slavonijom i Baranjom – rekao je župan Ivan Anušić.

Na samom početku sjednice predsjednik mandatne komisije Vinko Kuduz iznio je informaciju da je vijećnik Domagoj Mikulić 19. svibnja imenovan za državnog tajnika u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Kako je riječ o nespojivoj dužnosti s vijećničkom, njegov mandat vijećnika je u mirovanju. Umjesto Mikulića nova vijećnica Županijske skupštine je Mirta Prusina Marušić, koja je položila prisegu te sudjelovala u radu Skupštine.

PREPOZNATA KVALITETA Domaće rajčice uvrštene su među 50 najpriznatijih proizvođača sorti cherry i cocktail u svijetu Na jezeru Kipišće održala se manifestacija posvećena Rajskim rajčicama iz Svete Nedelje Uz delicije Nekićevih dočekano ljeto na festivalu Paradajz from Paradise Ivan Bosančić Javna vatrogasna postrojba Vinkovci Grad donirao zaštitnu opremu vrijednu 25.000 eura Najveća kulturna manifestacija na istoku Hrvatske otvorena je proteklog tjedna, a trajat će dva mjeseca, sve do rujna Otvoreno Osječko ljeto kulture Na 15 gradskih lokacija održat će se čak 76 kulturnih programa