Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Kreće nova faza projekta modernizacije javne rasvjete

U 21 sat rasvjeta će se smanjiti 70, a u ponoć na 50 posto toka

Foto: Grad Sveta Nedelja
Drugom etapom obuhvaćeno je oko 30 sporednih prometnica koje su u koridoru škola i javnih institucija, a vežu se na glavne prometnice

Projekt modernizacije javne rasvjete Newlight nastavlja se nakon uspješne provedbe prve faze. Podsjetimo, radi se o projektu zamjene postojeće javne rasvjete u LED varijantu što dovodi do znatnih energetskih ušteda, a prvom fazom obuhvaćena je zamjena rasvjetnih tijela na svim glavnim i županijskim prometnicama.

Modernizacija javne rasvjete Postavit će LED lampe vrijedne 1,6 milijuna kuna

Povrat investicije u 5 godina

Prošlog utorka održano je svečano potpisivanje Ugovora o nabavi i ugradnji robe za projekt modernizacije dijela javne rasvjete na području Grada Svete Nedelje za drugu etapu.

Potpisali su ga gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec i Anja Katalinić, direktorica tvrtke Elektro-Energetika d.o.o. koja će izvoditi navedene radove.

– Drugom etapom projekta obuhvaćene su sporedne prometnice, njih gotovo 30, koje se nalaze u koridoru škola i javnih institucija, a vežu se na glavne prometnice. Vjerujem da će se postavljanjem novih odnosno zamjenom 644 rasvjetna tijela uvelike pridonijeti kako veče sigurnost u prometu tako i smanjenju svjetlosnog onečišćenja. Povrat investicije očekuje se unutar 5 godina – istaknuo je gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec, dodavši kako je izuzetno zadovoljan projektom modernizacije javne rasvjete, čija će druga faza stajati 1,368.106 kuna bez PDV-a.

Počinje gradnja kružnog toga Nova regulacija prometa na ulazu u Svetu Nedelju

Manje svjetlosnog zagađenja

Projekt je dodatno obrazložio Damir Zurovec, stručni suradnik za komunalne djelatnosti Grada Svete Nedelje. Riječ je e o projektu koji obuhvaća modernizaciju javne rasvjete na području grada. Ona se izvodi se u svrhu poboljšanja kvalitete, odnosno usklađivanja javne rasvjete s normiranim svjetlo-tehničkim parametrima definiranim norom HRN EN 13201. A osim usklađivanja s navedenom normom, svrha projekta je smanjenje svjetlosnog onečišćenja i poboljšanje energetske učinkovitosti. Kako je objasnio gradonačelnik Zurovec, u 21 sat rasvjeta će se smanjivati na 70 posto a u ponoć na 50 posto nominalnog toka.