Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Potpore razvoju cikloturizma

U borbi za dio kolača od 44 milijarde eura

Cikloturizam
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Na području županije postoji 25 biciklističkih ruta ukupne dužine veće od 1000 km, a objavljena je i karta svih ruta

– Zatražio sam potporu kako bih poboljšao ponudu svog OPG-a. Odlučio sam kupiti bicikle koji će biti besplatna dodatna ponuda gostima koji dođu u moje prenoćište i ugostiteljski objekt. Mogu na biciklima obilaziti vinarije ili otići do Lonjskog polja – rekao nam je Ivica Leskarac, nositelj OPG-a Leskarac iz Kutine, koji je protekli tjedan dobio bespovratnu potporu Sisačko-moslavačke županije za sufinanciranje cikloturističkih projekata.

Cikloturizam je, i u svijetu i na području SMŽ-a, rastući oblik turističke aktivnosti. Procjenjuje se da će u europskim okvirima udio putovanja u kojima je bicikl glavno prijevozno sredstvo u idućih 10 godina porasti za 10%, a sadašnji broj registriranih cikloturista iznosi 23 milijuna te oni godišnje ostvare 44 milijarde eura turističkog prometa. Stoga je i županija odlučila poticati razvoj te specifične grane turizma, a uz OPG Leskarac 90.000 kuna podijelile su i Turističke zajednice županije, Siska, Petrinje i Novske te Općina Topusko.

Potpore dobilo šest projekata

– Razvoj cikloturizma na području naše županije bitan je za razvoj turizma, a turizam je jedna od strateških grana razvoja ove županije. Svi znamo da ova županija ima velike potencijale za razvoj turizma i ovog trenutka vidimo veliku priliku da postanemo središte kontinentalnog turizma. Možemo reći da je jadranska obala zasićena turistima i da veliki broj stranaca i turista koji dolaze na Jadran pomalo dolaze i na ovakva područja. Tu šansu trebamo iskoristiti – rekao je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić na dodjeli ugovora.

Na javni poziv Sisačko-moslavačke županije za sufinanciranje ovih projekata kandidirano je bilo ukupno osam projekata, od kojih je šest ispunilo uvjete.

– I mi smo kao županija imali nekoliko projekata za razvoj cikloturizma. Jedan smo završili lani, zajedno s Ministarstvom turizma označili smo sve biciklističke rute. Tako da na području županije ima 25 županijskih i lokalnih biciklističkih ruta ukupno dugih više od 1000 kilometara. Vjerujem da će kroz ove potpore ta kilometraža biti povećana. Objavili smo i kartu svih ruta te napravili aplikaciju za mobitele gdje se mogu vidjeti rute sa svim lokacijama i turističkim popratnim sadržajem – dodao je župan.

Planovi za 2019. godinu

Potporu je dobila i Novska u kojoj intenzivno razvijaju biciklistički turizam.

– Grad Novska u partnerstvu sa županijom samo ove godine realizira investiciju gradnje šest kilometara biciklističkih staza u Novskoj i Bročicama vrijednu više od 10 milijuna. Isto tako već dogovaramo da iduće godine nastavimo gradnju županijske ceste koja ulazi u PP Lonjsko polje čime bi Novska, ali i županija u dvije godine dobile desetak kilometara novih biciklističkih staza – rekao je gradonačelnik Novske Marin Piletić dodajući da će novac od ove potpore utrošiti za promoviranje postojećih biciklističkih staza putem internetskih stranica TZ-a Grada Novske.