Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Program obilježavanja obljetnice

U Muzeju Međimurja u Čakovcu će biti izloženi sablja i kaciga Nikole Zrinskog

Otkriveno poprsje Nikole Šubića Zrinskog
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Program obilježavanja 450. godišnjice Sigetske bitke započeo je 5. rujna polaganjem vijenaca kod spomenika Nikoli Zrinskom u Čakovcu, nastavit će se nizom drugih manifestacija i događanja u Čakovcu i Pečuhu, a proslava obljetnice završit će 24. rujna

Program obilježavanja 450. godišnjice Sigetske bitke u rujnu je započeo polaganjem vijenaca kod spomenika Nikoli Zrinskom u Čakovcu 5. rujna, nakon čega je uslijedio prigodni program ispred Mauzoleja obitelji Zrinski u Šenkovcu, u čijoj se župnoj crkvi Sv. Jelene održalo misno slavlje koje je predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. U sklopu proslave, planira se i postavljanje spomen ploče Nikoli Zrinskom u Čakovcu, s njegovim portretom koji je izradio profesor Josip Grgevčić. Posebno će zanimljivo biti u petak, 9. rujna kada će se u Pečuhu održati Hrvatski dan, ali i tjedan dana kasnije, 16. rujna, kad se u Muzeju Međimurja u Čakovcu otvara izložba kacige i sablje Nikole Zrinskog, popraćena izložbom o Sigetskoj bitci. Ta dva neizmjerno vrijedna predmeta Muzeju će ustupiti bečki Umjetničko-povijesni muzej, i po prvi put će se moći vidjeti u Hrvatskoj.

Susreti povijesnih postrojbi

Već 22. rujna u zgradi Scheier bir će promocija knjige “Sigetski boj u hrvatskoj epici”, koju će zajedno predstaviti Matica hrvatska, Zrinska garda i Družba Braće Hrvatskoga Zmaja. Dana 23. i 24. rujna održat će se susreti povijesnih postrojbi i misno slavlje u župnoj crkvi Sv. Nikole biskupa, dok će se u Muzeju Međimurja Čakovec u prosincu održati međunarodni znanstveni skup koji će završiti svečanom akademijom. Pritom će se zaokružiti proslava obljetnice u Međimurju.U suradnji s generalnom konzulicom RH u Pečuhu Vesnom Haluga, te susjednim krajevima, istovremeno će se odvijati niz manifestacija i događanja u slavu Zrinskih, uz prisustvo predsjednika HAZU-a, ujedno i predsjednika hrvatskog povjerenstva za obilježavanje, akademika Zvonka Kusića.