Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Mreža poduzetničkih inkubatora Virovitičko-podravske županije

U doba korone otvoreno 60-ak radnih mjesta u inkubatorima

Foto: Kristijan Toplak
Poduzetnički inkubatori velika su potpora poduzetnicima početnicima

Sedam mjeseci prošlo je od otvorenja poduzetničkih inkubatora u Orahovici, Slatini i Pitomači. Nisu to bila idealna vremena za poduzetništvo jer od njih sedam, dva su mjeseca prošla uz strogi režim života uz koronavirus. No i u takvim uvjetima, 19 je poduzetnika pronašlo svoje mjesto u Slatini, Orahovici i Pitomači. Pritom je zaposleno 60-ak ljudi. Popunjen je tako velik dio kapaciteta u navedena tri poduzetnička inkubatora koji su izgrađeni uz europska sredstva, financiranje Virovitičko-podravske županije, kao i podršku gradova Slatine i Orahovice te Općine Pitomače, dok je projekt Mreža poduzetničkih inkubatora Virovitičko-podravske županije napisala VIDRA Agencija za regionalni razvoj. Ukupno mu je vrijednost bila 30 milijuna kuna, od čega su dvije trećine bespovratna sredstva.

Besplatne radne bilježnice za osnovce Županija, gradovi i općine Kupit će radne materijale osnovcima

Velika potpora

– Od novih zdanja, najviše je zaposlenih u Pitomači. U šest proizvodnih pogona zaposlena su 32 djelatnika. Tu je i petero "virtualnih stanara". Usprkos epidemiji, mi smo popunili oko trećinu poduzetničkih kapaciteta u nova tri inkubatora, u Slatini, Orahovici i Pitomači – naglasio je zamjenik ravnateljice Poduzetničkog inkubatora Josip Hetrih.

Inače, uz nova tri, još uvijek je najviše zaposlenih u Poduzetničkom inkubatoru u Virovitici, otvorenom prije sedam godina. On je mnogim tvrtkama bio odskočna daska za daljnje napredovanje, jer su nakon jednogodišnjeg besplatnog stanovanja koje im je plaćala Virovitičko-podravska županija te širenja proizvodnih kapaciteta, pronalazili nova središta, budući da im je povećanjem broja zaposlenih trebao i novi poslovni prostor. Trenutačno je u Poduzetničkom inkubatoru u Virovitici 60-ak zaposlenih.

Poduzetnički inkubatori velika su potpora poduzetnicima početnicima, no župan Igor Andrović ističe kako to nisu jedine mjere koje Županija daje za poduzetnike početnike, posebno vezano za vrijeme koronavirusa.

Otvoren Sustav navodnjavanja Đolta I. faza Poljoprivrednici na Đolti mogu navodnjavati 200 hektara

Kamate nula posto

– Svim stanarima Poduzetničkih inkubatora produljeno je trajanje ugovora o zakupu poslovnih prostora za dva dodatna mjeseca, a za vrijeme "lockdowna" osigurana im je 100 postotna subvencija zakupa prostora, bez obzira na to bili oni poduzetnici početnici ili ne. Osim toga, tu su i krediti koje daje Županija u suradnji s HBOR-om od nula posto kamata za kredite od 200.000 do dva milijuna kuna. Poduzetnici imaju i potpore s HZZ-a i jedino što im treba su poduzetničke ideje, a tu im i naša VIDRA, kao i ostale razvojne agencije te Poduzetnički inkubator Virovitičko-podravske županije mogu dati savjet i poduzetnički "putokaz". Naravno, tu je i županijska subvencija kamata svim mikro, malim i srednjim poduzetnicima s područja Županije koji su ostvarili pravo na HAMAG BICRO kredite – COVID-19 zajmove i ESIF mikro zajmove za obrtna sredstva ostvarene u 2020., zbog čega će im kamatna stopa iznositi nula posto. Nekima od njih, upravo su djelatnici Poduzetničkog inkubatora i VIDRA-e besplatno pripremali projekte – naveo je župan Igor Andrović.