Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

U Donjem Miholjcu otvorena nova moderna srednja škola

1/3
Foto: Osječko-baranjska županija
Godinama smo gubili djecu zbog loših uvjeta. Sada je to završena priča te očekujemo postupno povećanje broja učenika i razrednih odjela, kazao je ravnatelj škole Nenad Perić

Svečano je otvorena novoizgrađena zgrada i nastavno-sportska dvorana Srednje škole Donji Miholjac. Izgradnja ovog školskog kompleksa, ukupne površine 4644,51 četvorni metar, istaknuto je, od višestruke je važnosti za grad i građane Donjeg Miholjca i okolice. Ali jednako tako i za cijelu Osječko-baranjsku županiju, koja je osnivač srednjoškolskih ustanova na svom prostoru te nastoji osigurati što viši pedagoški i ukupni standard u obrazovanju. Posljednji je put nova zgrada srednje škole u ovoj županiji izgrađena prije 15 godina u Osijeku.

Uvjeti bili jako loši

Srednja škola Donji Miholjac godinama je radila u drastično lošim uvjetima, a višegodišnje inicijative i pokušaji izgradnje novog objekta nisu uspijevali. No uz partnerski sporazum Ministarstva znanosti i obrazovanja, Osječko-baranjske županije i Grada Donjeg Miholjca, gradnja nove zgrade počela je 2020., a srušena je stara zgrada iz davne 1932. godine.

– Obrazovna struktura u Donjem Miholjcu sada se digla na višu razinu. Dugo smo čekali i konačno dočekali ovakav objekt, a nadamo se da će se dobri rezultati, kakve su učenici i prije postizali, podići na još višu razinu jer ćemo imati vrhunske uvjete, od prostornih preko opreme i mogućnosti rada u jednoj smjeni. To će povećati i broj učenika u školi. Godinama smo gubili djecu zbog loših uvjeta, a sada je to završena priča te očekujemo postupno povećanje broja učenika i razrednih odjela – kazao je ravnatelj škole Nenad Perić.

Srednju školu Donji Miholjac danas pohađa 247 učenika, a u njoj su zaposlene 53 osobe. U njoj se obrazuju učenici u programima gimnazije, ekonomije, ugostiteljstva i turizma te poljoprivrede i strojarstva.

– Ovo je povijesni dan za Donji Miholjac, Osječko-baranjsku županiju i Slavoniju. Unatoč lošim uvjetima koje su imali za nastavu, naši đaci godinama su osvajali brojne nagrade na natjecanjima na razini županije, države i na međunarodnim natjecanjima. Uvjeren sam da će dobivanjem novih prostora i opreme uspjesi učenika i njihovih profesora biti još bolji – istaknuo je gradonačelnik Donjeg Miholjca Goran Aladić.

Ukupna vrijednost izgradnje je 55,152.635 kuna, odnosno 7,320.498 eura, a njezino opremanje dodatnih 7,471.496 kuna ili 991.704 eura. Investicija je 80 posto sufinancirana sredstvima MZO te po 10 posto sredstvima Grada i Osječko-baranjske županije (po 5,515.263 kuna).

Jednom u stoljeću

– Izgradnja Srednje škole Donji Miholjac je projekt kakav se radi jednom u stoljeću, projekt generacija koje su danas ovdje. Mi imamo sreću, obvezu i čast biti svjedocima realizacije ovako zahtjevnog projekta koji je bio prijeko potreban Donjem Miholjcu i cijeloj Miholjštini – rekao je župan Ivan Anušić.

Podsjetio je da je bivša zgrada škole bila u lošem stanju, čak opasna za boravak i rad u njoj, te je dodao kako izgradnja škole ima i demografsku važnost za ovaj dio Hrvatske jer će učenici ostajati ovdje, tu se školovati i živjeti.

– Ovo je prekrasan kapitalni projekt u srednjoškolskom obrazovanju, potpuno opravdan i sretni smo što je to napravljeno. Objekt je usklađen sa zahtjevima nastave u 21. stoljeću, a kako od Vinkovaca do Donjeg Miholjca nema srednje škole ovakvog tipa i veličine, treba čestitati ne samo Gradu Donjem Miholjcu nego i Županiji i svima uključenima u projekt. Ovakvi infrastrukturni preduvjeti jamstvo su i za izvođenje vrhunske nastave. Učenici ove škole i prije su postizali zapažene rezultate, a oni će biti još bolji nakon konzumiranja novih mogućnosti – rekao je ministar Radovan Fuchs.