Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
SASTANAK ŽUPANA

U fokusu linijski prijevoz, zemljište i zakon o obrtu

Foto: bpz.hr
- Praksa je pokazala da raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države zahtijeva hitno pojednostavljenje procedura – istaknuo je potpredsjednik Hrvatske zajednice županija Darko Koren

Brodsko-posavski župan Danijel Marušić sudjelovao je u radu još jednog Kolegija župana koji organizira Hrvatska zajednica županija. Teme su bile javni linijski prijevoz putnika, promjene koje donosi  novi Zakon o obrtu i Zakon o poljoprivrednom zemljištu.

– Krajem srpnja u Ministarstvu poljoprivrede održan je sastanak uz izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Praksa je pokazala da raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države zahtijeva hitno pojednostavljenje procedura – istaknuo je potpredsjednik Hrvatske zajednice županija Darko Koren.

Prijedlozi izmjena i dopuna zakona koji  se tiču javnog linijskog prijevoza moraju biti sastavljeni tako da sklapanje ugovora o javnoj usluzi u cestovnom prometu bude pravno i organizacijski provedivo.

Uoči donošenja novog Zakona o obrtu razgovaralo se o izmjenama koje predviđaju novu organizaciju obrtničke komore. Trenutno je komorski sustav organiziran na tri razine – Hrvatska obrtnička komora kao nacionalno udruženje, 20 područnih komora i 112 udruženja obrtnika.

Prema Obrascu prethodne procjene Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrtu, ukinule bi se područne obrtničke komore, koje su organizirane u skladu s regionalnim ustrojem. S obzirom na to da zajedničke aktivnosti županija i obrtničkih komora predstavljaju obrtništvo  županije, stav županija je da ih treba zadržati u takvom obliku.