Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Javna tribina Saveza udruga osoba s invaliditetom Međimurske županije

”U fokusu svake reforme mora biti dobrobit korisnika”

Foto: Međimurska županija
Ujedinjeni narodi proglasili su 3. prosinca Međunarodnim danom osoba s invaliditetom  kako bi se promovirala jednakost u ostvarivanju ljudskih prava

U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, Savez udruga osoba s invaliditetom Međimurske županije organizirao je javnu tribinu “Osvrt na prijedlog novog Zakona o socijalnoj skrbi i donošenje Zakona o osobnoj asistenciji i inkluzivnom dodatku”.

Predsjednica Saveza udruga osoba s invaliditetom Međimurske županije Marija Ciglar istaknula je da u fokusu svake reforme mora biti dobrobit korisnika i moraju biti usmjereni na poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom, njihovu deinstitucionalizaciju i na ostvarivanje prava na aktivan život u zajednici. Reforma sustava morala bi poštivati nacionalnu strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom, kao i samu konvenciju UN-a o pravima osoba s invaliditetom, rečeno je.

Kako bi raspravili o tome što predložena reforma donosi, tribini su nazočili predstavnici udruga osoba s invaliditetom,  zamjenik župana Josip Grivec, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Republike Hrvatske Anka Slonjšak, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Čakovec Alenka Bilić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Prelog Melita Novak-Ban, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić-Grlač, dok je moderator tribine bila pročelnica Službe za poslove župana Međimurske županije Petra Vadlja.

Ujedinjeni narodi proglasili su 3. prosinca Međunarodnim danom osoba s invaliditetom  kako bi se obilježavanjem tog datuma promovirala jednakost u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu.