Izbornik
Naslovnica Županije
Kultura i tradicija hrvatskog naroda

U Gajiću prvi put održan skup podunavskih Hrvata - jačanje suradnje uz druženja

PISMO NAMJERE o uspostavljanju suradnje između Osječko-baranjske županije i Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj potpisali su predsjednik HDS-a Ivan Gugan i osječko-baranjski župan Ivan Anušić
1/2
Foto: OBŽ
Smotra folklora KUD-ova četiri zemlje, utrka zaprežnih kola, izložbe i koncerti privukli su u Baranju više tisuća posjetitelja

U baranjskom selu Gajić prošlog je vikenda suradnja podunavskih Hrvata podignuta na novu, još višu razinu. Pismo namjere o uspostavljanju suradnje između Osječko-baranjske županije i Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj potpisali su predsjednik HDS-a Ivan Gugan i osječko-baranjski župan Ivan Anušić. Taj čin bio je dio programa obilježavanja Dana Osječko-baranjske županije, no njegova je važnost puno veća.

– Potpisivanjem pisma namjere zapravo smo dosadašnjoj izuzetno dobroj suradnji dali određenu formu i stvorili još jedan preduvjet za njen nastavak i daljnje jačanje te vjerujem da će donijeti nove zajedničke projekte s ciljem očuvanja kulture i tradicije hrvatskog naroda u Mađarskoj. Osječko-baranjska županija ima komunikaciju s hrvatskim zajednicama u Srbiji, BiH, Njemačkoj, SAD-u, Mađarskoj i drugim zemljama i svaka nam je izuzetno važna – poručio je župan Anušić.

Prekogranični projekti
Ivan Gugan istaknuo je kako će podizanje suradnje na višu razinu biti na obostranu korist te će zasigurno doprinijeti očuvanju jezika, kulture, običaja i drugih interesa hrvatskog naroda u Mađarskoj, kao i Osječko-baranjskoj županiji osobito u polju obrazovanja, gospodarstva, poljoprivrede i turizma.

Nakon potpisivanja Pisma namjere, u Gajiću je prvi put održan Skup podunavskih Hrvata. Uz župana Ivana Anušića i druge predstavnike Osječko-baranjske županije, kao i predstavnike HDS-a u Mađarskoj, bili su tu veleposlanik RH u Mađarskoj Mladen Andrlić, generalni konzul RH u Pečuhu Drago Horvat, savjetnik u Veleposlanstvu RH u Srbiji Nikola Bajić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasna Vojnić, ministar u Vladi Republike Srbije Tomislav Žigmanov...

– Cilj prvog skupa podunavskih Hrvata je povezati hrvatske zajednice susjednih zemalja, pružiti im mogućnost dodatnog upoznavanja i suradnje na svim razinama, od lokalne i regionalne do državne, te im ponuditi podršku prekograničnim projektima Europske unije i iskustvima Županijske razvojne agencije OBŽ-a. Nakon projekata željeli smo sve to prikazati kroz kulturu, gastronomiju i turizam, i to na jedinstvenoj lokaciji kod crkve sv. Petra i Pavla u Topolju. Naime, tu smo prošle godine obilježili 100 godina hrvatske Baranje i 300 godina te crkve, a sada smo organizirali skup podunavskih Hrvata za koji vjerujemo da će postati tradicija – rekao je Mislav Matišić u ime Osječko-baranjske županije kao organizatora skupa.

Bogat program
Cilj manifestacije da se suradnja na projektima ojača i prošiti i uzajamnim posjetima i druženjem, prošlog vikenda ostvaren je i uz gastronomski i zabavni program. Naime, u stoljetnom drvoredu ispred crkve sv. Petra i Pavla u Topolju održani su Festival tista i Baranjski bećarac. Ovogodišnje slane i slatke verzije tijesta, paprikaše od guske, ovce i pijetla, perkelte od divljači, soma i podolca te grah u ćupu kušalo je više od tisuću posjetitelja. Domaćini iz Baranje te gosti iz Vojvodine, Mađarske i Bosne i Hercegovine mnogobrojnoj su publici predstavili i stare zanate te tradicionalnu pjesmu i ples. Smotra folklora KUD-ova četiri zemlje, utrka zaprežnih kola te izložbe i koncerti privukli su u Baranju više tisuća posjetitelja iz Hrvatske, ali i susjednih zemalja.

Festival tista i Baranjski bećarac jedinstvene su manifestacije koje posjetiteljima nude mogućnost upoznavanja kulturne i enološke baštine Bunjevaca i Šokaca Baranje i Bačke, i to na jedinstvenom prostoru Baranje u trokutu između Pečuha, Subotice i Osijeka. Zbog jedinstvene ponude i rekordnog broja posjetitelja Festival tista i Baranjski bećarac svrstavaju se u manifestacije Osječko-baranjske županije s iznimnim kulturnim i turističkim potencijalom.

U četiri dana Terezijana će građanima ponuditi više od 150 događanja, napomenula je ravnateljica Centra za cjeloživotno učenje i kulturu, koji je i organizator manifestacije U četiri dana Terezijane više od 150 događanja "Ove godine sviramo rock" - orkestar sa 150 glazbenika izvodit će Floyde i Zeppeline Ulaganje će rezultirati uštedom godišnje energije za grijanje od 73,24 posto i uštedom primarne energije od 80 posto Zgrada Hrvatskog doma s kraja 19. stoljeća ide u obnovu Iznad svega zahvala djeci koja su bila strpljiva u iščekivanju ovoga trenutka i otvaranja njihove sportske dvorane, poručio je Blaženko Boban Otvorene i dvije nove učionice Od Splita do Omiša nije bilo sportske dvorane. Danas je imamo