Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
IZLOŽBA TRAJE DO 15. SIJEČNJA

U Gradskom muzeju srednjovjekovne utvrde Moslavine

Foto: Facebook/Muzej Moslavine Kutina
Prva je to samostalna izložba arheologa Muzeja Moslavine Antonija Džaje koja je realizirana u partnerstvu s Hrvatskim restauratorskim zavodom

Do 15. siječnja u Galeriji kutinskog Muzeja Moslavine otvorena je arheološka izložba „Srednjovjekovne utvrde Moslavine“. Prva je to samostalna izložba arheologa Muzeja Moslavine Antonija Džaje koja je realizirana u partnerstvu s Hrvatskim restauratorskim zavodom.

Od prvog potresa u Petrinji kutinski su vatrogasci i pripadnici civilne zaštite Kutinčani pomažu u Petrinji, Majuru, Velikom Krčevu, Glini, Strašniku...

Na izložbi su, kako je predstavio autor izložbe Antonio Džaja, plakatima predstavljene srednjovjekovne utvrde Moslavine i nalazi s nekih od njih koje je Muzej prikupio tijekom 60 godina postojanja. Izložba se sastoji od 14 panoa na kojima su ukratko predstavljene neke od moslavačkih utvrda te brojni predmeti koji su pronađeni na istraživanim utvrdama. S područja Kutine tu možemo vidjeti značajne predmete i podatke s područja Mikleuške, Selišta, Krajiške Kutinice, Gojla ili Mišinke, do same Kutine odnosno Turskog stola, Plovdina ili Kaštela. Tu su i nalazišta sa strane Popovače. Moslavina – grad, Ribnjača ili Srednje selo – Osekovo Gradište i brojna druga. Predmeti obuhvaćaju sve aspekte srednjovjekovnog života – od oružja do predmeta za svakodnevnu upotrebu.

Iako su utvrde u Moslavini brojne, većina njih nije dovoljno poznata ni lokalnom stanovništvu. Osim početnih istraživanja 1960-ih godina, sve do nedavnih istraživanja Hrvatskog restauratorskog zavoda na najznačajnijim moslavačkim utvrdama gotovo da i nije bilo arheoloških istraživanja. Kako je rekao autor izložbe prvenstveni je cilj bio osvijestiti ideju o postojanju i vrijednosti navedenih lokaliteta za kulturu i prošlost Moslavine te nužnu potrebu daljnjih istraživanja i zaštite tih nedovoljno prepoznatih prostora.

Laptop U SKLOPU ZIMSKE ČAROLIJE 2020. Na Facebooku virtualni božićni sajam u Kutini

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić ističe kako Grad Kutina Moslavačkoj gori daje sve veći značaj, na kojem u posljednje vrijeme intenzivno radi i Turistička zajednica Grada Kutine.

– Dobra je vijest odobrenje projekta Crkveni jarak, radi se i na inicijativi za proglašenjem Moslavačke gore geoparkom, a uređenjem planinarskih putova i staza u tom području zasigurno će se značajno doprinijeti razvoju planinarskog i rekreativnog turizma na Moslavačkoj gori – naglasio je gradonačelnik.