Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Izaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije posjetilo je Zapadno-hercegovačku županiju u BiH

U Grudama o cesti Zagvozd – Imotski – Vinjani Donji – Mostar

1/3
Foto: SDŽ
- Ne mogu razumjeti da će Bosna i Hercegovina postojati bez tri konstitutivna naroda. To mora biti baza i podloga bilo kakvih pregovora i razgovora” - poručio je župan Blaženko Boban

– U fokusu je bio razgovor o projektima – izjavio je Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan nakon sastanka s predsjednikom 
vlade Zapadno-hercegovačke županije Zdenkom Ćosićem te gradonačelnicima i načelnicima općina s tog područja, održanom 
u Grudama u organizaciji tamošnjeg načelnika Ljube Grizelja.

Jedan od najvažnijih projekata koji povezuju dvije prekogranične županije je cesta od Zagvozda prema Imotskom preko graničnog prijelaza Vinjani Donji prema Mostaru.

Podrška Hrvatima u BiH

– Projektne aktivnosti u Zapadno-hercegovačkoj županiji već su u poodmakloj fazi, a i naša dionica od Zagvozda do Imotskoga u fazi je projektiranja za lokacijsku dozvolu. Dodirna točka nam je spoj tih prometnica, a dogovorili smo se da ćemo kada ministar Oleg Butković bude boravio u Splitsko-dalmatinskoj županiji odraditi jedan zajednički sastanak s predstavnicima  projektanata jedne i druge trase kako bismo uskladili dodirne točke. Naravno, razgovarali smo i o novom operativnom programu vezanom za fondove Europske  unije koji je ‘na vratima’ Republike Hrvatske i Splitsko-dalmatinske županije – izjavio je Blaženko Boban.

Poručio je kako će se suradnja na projektnim aktivnostima između ovih dviju županija u budućnosti intenzivirati.

Župan Boban osvrnuo se i na aktualnu političku situaciju vezanu za položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini.

– Ne mogu razumjeti da će Bosna i Hercegovina postojati bez tri konstitutivna naroda. To mora biti baza i podloga bilo kakvih pregovora i razgovora. To je ono što je bitno za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, a samim time je to i interes Republike Hrvatske i Splitsko-dalmatinske županije – rekao je župan Boban.

Načelnik Općine Grude Ljubo Grizelj iznio je brojke koje svjedoče o važnosti realizacije projekta brze prometnice.

Milijun putnika godišnje

– Tijekom godine 70 tisuća kamiona prijeđe preko granice, a tu je i milijun putnika na prijelazu Vinjani Donji te oko 700 tisuća na Vinjanima Gornjim. To je ogroman protok, kakvoga gotovo nema na granicama između Hrvatske i Bosne i Hercegovine – rekao je Grizelj i naglasio kako nema razloga da se ne usuglase po pitanju rješavanja infrastrukturnih problema i gospodarskih projekata, ali i podrške Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

– Župana Bobana i izaslanstvo upoznali smo sa svim detaljima neumskog sporazuma, ali i pregovora u Sarajevu i aktivnosti koje se odnose na promjenu izbornoga zakona, kao i potvrdu konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja i jednakopravnosti Hrvata s ostala dva naroda – zaključio je Grizelj.

Uz župana Bobana u posjetu  Zapadno hercegovačkoj županiji bilo je najviše izaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije koje su činili zamjenici župana Stipe Čogelja i Ante Šošić, pročelnik Kabineta župana Davor Pavić, zamjenik pročelnika Kabineta župana Ivan Baćak te ravnatelj javne ustanove RERA SD Jozo Sarać.

S bosansko-hercegovačke strane, sastanku su nazočili i ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Zapadno hercegovačke 
županije Miroslav Ramljak, gradonačelnik Širokoga Brijega Miro Kraljević, gradonačelnik Ljubuškoga Vedran Markotić te načelnik 
Općine Posušje Ante Begić.