Izbornik
Naslovnica Općine Gunja
POBOLJŠAVANJE ŽIVOTNIH UVJETA

U Gunji će u jesen 2022. biti otvoren i prvi dječji vrtić

Foto: Općina Gunja
Projekt je vrijedan pet milijuna kuna i podijeljen u tri faze, a uskoro se raspisuje natječaj za prvu fazu

Općina Gunja odlučila je napraviti još jedan veliki iskorak prema naprijed kada je riječ o uvjetima života mladih obitelji.

DIGITALIZACIJA Dubrovčani uključeni u upravljanje svojim gradom: Mogu vidjeti koliko se troši

Naime, već neko vrijeme postoji potreba za otvaranjem dječjeg vrtića u Gunji, a sada se krenulo i s realizacijom te ideje tako da će ovaj tjedan biti raspisan natječaj za odabir izvođača koji će obaviti radove u prvoj fazi gradnje objekta dječjeg vrtića. Prema riječima načelnika općine Gunja Ante Gutića, projekt gradnje vrtića podijeljen je u tri faze, od kojih je prva rušenje i uklanjanje dviju kuća koje je kupila općina za tu potrebu kao i izvođenje zemljanih radova za temelje.

Išli u Drenovce

Za tu prvu fazu predviđeno je oko milijun kuna, poslije čega se odmah planira krenuti i s realizacijom druge faze, što će ovisiti o novcu, a koja podrazumijeva gradnju objekta. Treća bi faza bila opremanje vrtića.

– Radi se o projektu vrijednom oko pet milijuna kuna, tako da smo projekt podijelili u tri faze. Očekujemo da bi prva djeca u novi dječji vrtić u Gunji trebala krenuti u jesen 2022. Bit će to velik iskorak za Gunju i sve mještane – istaknuo je Gutić.

Podsjetio je kako u Gunji ne postoji dječji vrtić te da su djeca iz sela pohađala privatni vrtić u susjednim Drenovcima. Trenutačno je 19 djece za koje Općina sufinancira troškove boravka u vrtiću, a kako kaže Gutić, još je najmanje toliko vrtićke djece koja su u selu i ne pohađaju vrtić jer su im roditelji kod kuće ili pak imaju osiguran “baka-servis”.

Nova radna mjesta

– Vrtić u Gunji bit će za 40 do 50 djece u dvije skupine. Smatramo da će taj kapacitet zadovoljavati potrebe Gunje izvjesno vrijeme. Uz demografske mjere koje smo već donijeli poput povećanja naknada za novorođenčad, koje ćemo ponovno povećati početkom sljedeće godine, biti će ovo značajna mjera za dalji kvalitetniji život mladih obitelji s djecom. Otvaranjem vrtića Gunja će postati naselje kvalitetnije i ugodnije za život u kojem će mlade obitelji imati kamo smjestiti djecu dok su roditelji na radnim mjestima – rekao je načelnik Gutić.

DAN DRŽAVNOSTI I BRANITELJA Svijeće i vijenci za poginule

Otvaranje vrtića značit će i otvaranje novih radnih mjesta. Prema sadašnjim planovima, u dječjem vrtiću u Gunji bit će otvoreno četiri-pet radnih mjesta.

– Polako ali sigurno stvaramo kvalitetnije uvjete za život u Gunji koja dobiva sadržaje koje dosad nije imala. U isto vrijeme kontinuirano radimo i na poboljšanju infrastrukture u naselju što se iz godine u godinu vidi i primjećuje na svakom koraku – istaknuo je Gutić.