Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
DIGITALIZACIJA

Dubrovčani uključeni u upravljanje svojim gradom: Mogu vidjeti koliko se troši

1/2
Foto: Grad Dubrovnik
Sustav Otvoreni grad vrijedan je 429 tisuća bez PDV-a, a razvijen je u suradnji s Hrvatskim Telekomom i tvrtkom Libusoft

Grad Dubrovnik u potpunosti je otvorio svoje poslovanje građanima. Sustav Otvoreni grad javnosti je predstavio dubrovački gradonačelnik Mato Franković. Riječ je o središnjem gradskom portalu kojem se pristupa na adresi edubrovnik.hr., za pristup javnim informacijama, otvorenim podacima te digitalnim uslugama i servisima grada Dubrovnika. Podijeljen je u tri kategorije: Financije, Digitalni obrasci i Vox Populi.

Konstituirano Gradsko vijeće Belišća Različitost nas treba potaknuti na pronalazak najboljih rješenja

Ideje i prijedlozi

Građanima se na jednom mjestu omogućuje uvid u financijsko poslovanje Grada, pristup digitalnim obrascima, online podnošenje zahtjeva te pokretanje upravnih i drugih postupaka, a omogućuje im se i u sudjelovanje u upravljanju gradom i donošenju odluka kroz dio sustava Vox Populi – Građani upravljaju Gradom. Ovim dijelom sustava, koji je inovacija u poslovanju jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj, uz poruku „Budi promjena koju želiš vidjeti u Gradu!“ građani mogu promovirati svoje ideje i prijedloge za poboljšanje kvalitete života u svom gradskom kotaru, mjesnom odboru ili gradu kao cjelini te ih pratiti na putu od ideje do realizacije.

– Postupak digitalizacije Grada Dubrovnika pokrenuli smo prije četiri godine kada smo krenuli od nule jer je do tada na raspolaganju bio sustav iz 80-ih godina. Pokrenuli smo informatizaciju procesa da bismo danas stigli do toga da smo otvorili grad našim građanima koji su od najmanje razine uključeni u financijsko poslovanje Grada, ali i upravljanje – rekao je Franković istaknuvši kako je sustav jedinstven u Hrvatskoj, posebno po tome što uključuje građane u proces upravljanja.

Dio sustava „eDubrovnik – Financije“ omogućuje uvid u sve dnevno plaćene račune, odnosno financijske transakcije sa svim poslovnim subjektima s kojima posluje Grad Dubrovnik. Isti podsustav nudi vizualno obrađenu i pristupačnu prezentaciju podataka iz proračuna kao i aplikaciju Financijske kartice kojom građani ostvaruju uvid u međusobna potraživanja između Grada i poslovnih subjekata. Za građane to podrazumijeva mogućnost njihova pristupa informacijama o stanju svih vlastitih financijskih obveza prema Gradu Dubrovniku (komunalna naknada i druge financijske obveze ako ih ima) s uvidom u njihovo stvarno stanje u realnom vremenu.

PO IZDVAJANJU ZA SPORT, GRAD BELIŠĆE MEĐU PRVIH 10 GRADOVA Za sport 41,7 mil. kn od 2014. do 2020.

“eDubrovnik – Digitalni obrasci“ dio je sustava koji će na jednom mjestu nuditi sve obrasce u digitalnom obliku, a nakon što ih se ispuni, moći će ih se putem istog sustava predati na rješavanje. Podnositelj će dokument nakon rješavanja dobiti također u digitalnom obliku.

Nastavit će se gradnja

– Cilj Otvorenog grada bio je u potpunosti se otvoriti građanima, omogućiti im dnevnu informaciju o financijskom poslovanju, olakšati im poslove s Gradom i upravnim tijelima i omogućiti im sudjelovanje u životu i razvoju Grada, a to smo ovim sustavom i postigli – zaključio je gradonačelnik.

Građani se sustavu mogu priključiti i koristi ga identificirajući se preko sustava e-Građani ili putem e-maila i jedinstvene lozinke koja će im se dodijeliti nakon neposredne autentifikacije kako bi se izbjegla svaka mogućnost manipulacije. Dijelu sustava, poput podataka iz proračuna, moguće je pristupiti bez registracije. Sustav Otvoreni grad vrijedan je 429 tisuća bez PDV-a, a razvijen je u suradnji s Hrvatskim Telekomom i tvrtkom Libusoft.