Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Podrška poduzetnicima u osvajanju tržišta

U inkubatoru raste četrdeset tvrtki s više od 120 zaposlenih

Međimurska županija
Foto: TICM
Tvrtke u inkubatoru na raspolaganju imaju svu potrebnu infrastrukturu, savjetodavne, edukativne i informativne sadržaje.

Poduzetnički centar Prelog, u koji je uloženo više od 16 milijuna kuna, dobio je prve stanare. Ugovore o zakupu prostora potpisalo je 15 tvrtki.

Financirala EU

U novom objektu površine 2172 četvorna metra opremljena su 23 ureda, dvije sobe za sastanke, dvije konferencijske dvorane s ukupno 300 stolica i drugo. Partner na tom projektu bio je Tehnološko-inovacijski centar Međimurje u Čakovcu koji već devet godina na prostoru bivše vojarne radi kao potporna institucija na području Međimurske županije. TICM trenutačno djeluje u dvije zgrade poslovnog inkubatora površine 3000 četvornih metara s 43 ureda, predinkubacijskim uredom od 90 kvadrata i nizom zajedničkih prostorija. – Početkom 2020. godine poduzetnicima će se dati na korištenje i treća zgrada poslovnog inkubatora s još 18 ureda, izložbenim prostorom, sobom za sastanke i informatičkom učionicom. Proširenje kapaciteta poduzetničkog inkubatora dio je projekta ulaganja u proširenje poduzetničke poslovne infrastrukture u Centru znanja Međimurske županije, čiji je nositelj Međimurska županija, a partneri TICM i Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA.

Obljetnice Dvije osnovne škole slave 150 godina rada

Projekt vrijedan 12 milijuna kuna financiran je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru javnog poziva Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta – kaže direktor TICM-a Ivan Plačko. Dosad je uslugu inkubacije koristilo 60 mikro i malih poduzeća, uglavnom tehnološki orijentiranih i primarno uslužnih. – Trenutačno u inkubatoru TICM-a posluje 40 poduzeća sa 120 zaposlenika. U zgradi TICM3 poduzetničkog inkubatora već je gotovo svih 18 ureda rezervirano, što dokazuje da je potražnja za uslugama inkubacije stalna, a provedba projekata unapređenja poduzetničke infrastrukture neophodna – napominje. S poduzetnicima su pripremili i proveli 40 projekata vrijednih 27 milijuna kuna, a u pripremi je, najavljuje, niz novih projekata. Kad se pribroje projekti unapređenja poduzetničkog okruženja u kojima je TICM korisnik ili partner bespovratnih sredstava, dolazi se do iznosa od 142 milijuna kuna.

Obrazovanje Otvara se Regionalni centar za strojarstvo

Posjet učenika

Tvrtke u inkubatoru na raspolaganju imaju svu potrebnu infrastrukturu, savjetodavne, edukativne i informativne sadržaje. Mogu doznati mnogo toga o poslovnom planiranju, osnivanju i vođenju tvrtki, upravljanju procesima istraživanja, razvoja i komercijalizacije inovacija... Što sve TICM nudi, doznalo je ovih dana i tridesetak učenika škole Engelbert–Bohn iz njemačkog Karlsruhea, koji su studijski posjet iskoristili za upoznavanje s konceptom poslovnih inkubatora i drugim načinima poticanja gospodarskog razvoja. Marina Braović Hajdarović iz tvrtke Illustrivo, koja je jedan od stanara inkubatora, govorila im je o svojim iskustvima rada na ilustraciji, stripu i dizajnu.