Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Velike investicije Virovitičko-podravske županije

U istom danu započeli su projekti od 25 milijuna kuna

Dva kamena temeljca u jednom danu za razvoj gospodarstva u Virovitici, Orahovici, ali i cijeloj županiji
1/2
Foto: Kristijan Toplak
Župan vjeruje da će inkubator u Orahovici biti uspješan kao i virovitički, u koji su 2013. ušli poduzetnici s 2-3 radnika, a sad ih je i 20

U istome danu položeni su kameni temeljci za dvije velike investicije Virovitičko-podravske županije, "teške" ukupno 25 milijuna kuna. U ponedjeljak je, naime, započela gradnja poduzetničkog inkubatora u Orahovici te Multifunkcionalne hale za Viroexpo u Virovitici.

Važni su to koraci, istaknuto je, za razvoj gospodarstva u ta dva grada i cijeloj županiji.

Igor Andrović EU FONDOVI Virovitička županija povukla najviše novca po stanovniku

Inkubator u Orahovici stajat će više od 10 milijuna kuna, a Grad je ustupio zemljište. Ovime će poduzetnici biti konkurentniji na tržištu.

Mreža inkubatora

– Nadam se da će ovaj inkubator biti u najmanju ruku uspješan kao i onaj u Virovitici, u koji su 2013. ušli poduzetnici s dvoje ili troje zaposlenih, a sada ih imaju 10, 15 ili 20. To pokazuje da svaka kuna koja je uložena u poduzetnički inkubator u Virovitici, a tako će biti i u Orahovici, znači ulaganje u razvoj gospodarstva i poduzetništva. Ako uz ovaj inkubator uzmu mjere koje nude grad Orahovica i Zavod za zapošljavanje za povećanje broja zaposlenih, poduzetnici moraju imati samo ideju što i kako pokrenuti i omogućit će si sve uvjete koji im se nude – poručio je župan Igor Andrović na polaganju kamena temeljca u Orahovici.

– I ovim projektom vidljiva je sinergija između onih koji znaju reći što im treba, onih koji stručno pišu projekte i resornih državnih tijela. Možda je to i najbolji put kako ćemo naše mlade zadržati da ostanu u svojim domovima u svojoj zemlji – poručila je pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac.

radovi Asfaltirano više od dva kilometra ceste prema biseru Slavonije Jankovcu Drndavi put postao prošlost – turisti će se voziti asfaltom

Taj je inkubator dio projekta Virovitičko-podravske županije Mreža poduzetničkih inkubatora u Pitomači, Slatini i Orahovici. Gradit će se novi inkubatori u Orahovici i Pitomači, dok će se u Slatini obnoviti stara zgrada Doma zdravlja i u nju smjestiti inkubator. Zaživjet će, tako, tri nova inkubatora u koje će se povoljno smjestiti 47 poduzetnika. Ukupna je vrijednost projekta 28 milijuna kuna, a Županiji je, odlukom Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, pripalo bespovratnih 20 milijuna. Projekt je napisala regionalna agencija VIDRA u suradnji s Virovitičko-podravskom županijom, Poduzetničkim inkubatorom VPŽ-a, Gradskom razvojnom agencijom Slatina, a uz pomoć grada Orahovice i Općine Pitomača.

A podstanar više neće biti Međunarodni sajam Viroexpo – nakon seljakanja na čak šest adresa, dobit će stalnu, tik uz Javnu vatrogasnu postrojbu Virovitica.

Nema više selidbe

Multifunkcionalna hala stajat će više od 14 milijuna kuna, a novac je osiguralo Ministarstvo poljoprivrede. To je još jedan projekt agencije VIDRA.

– Viroexpo će raspolagati s 5200 četvornih metara zatvorenog, multifunkcionalnog prostora s pozornicom, sanitarnim čvorovima i uredskim prostorima te 900 četvornih metara natkrivenog prostora. Ukupno će biti 6100 četvornih metara, s tim da smo pojačali vanjski dio samog sajma, gdje ćemo dobiti dva hektara vanjskog prostora i tako znatno pojačati poljoprivredni dio sajma – rekao je direktor Viroexpa Bojan Mijok.

Uz halu će biti i 452 parkirališna mjesta. Završetak radova očekuje se do idućeg Viroexpoa, 22. veljače.

– Prostor je prvenstveno namijenjen Viroexpou koji je 25 godina mijenjao lokacije. Naravno, hala će služiti za sve sajmove i manifestacije u gospodarstvu i poljoprivredi, posebice je tu riječ o Agroexpou te Izložbi malih životinja koja je svake godine na europskoj i svjetskoj razini – istaknuo je župan.

Izgradnja hale dio je razvojnog sporazuma za Slavoniju, Baranju i Srijem.

konferencija Centar Križnica Obnovit će se karaula, urediti perivoj i staze Lovci Jedini u Hrvatskoj Županija sufinancira osiguranje lovišta