Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Matulov grunt u Frkanovcu privlačit će turiste

U jedinstvenom centru proučavat će najugroženije leptire u Europi

1/2
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell/Ilustracija
Transformacijom zgrade u Križovcu iz 19. u 21. stoljeće, Međimurje će imati jedan od najmodernijih centara zaštićene prirode u Europi, ali i u svijetu za parkove naše veličine, kaže ravnatelj Javne ustanove za zaštitu prirode Siniša Golub

U Međimurju će se do kraja godine otvoriti jedinstveni centar za proučavanje zaštićenog leptira plavca. Projekt Matulov grunt u Frkanovcu vrijedan je 1,4 milijuna kuna i dio je obimnijeg projekta "Med dvemi vodami" teškog 12,1 milijun kuna, koji će s 85 posto sufinancirati Europski fond za regionalni razvoj, a ostatak Međimurska županija, Općina Sveti Martin na Muri i Turistička zajednica Međimurske županije.

Župan Matija Posavec o mjerama za miran suživot i integraciji Roma 'Država u kojoj će se tolerirati nasilje ima ozbiljan problem'

Projekt “Med dvemi vodami”

U selu Frkanovcu će se rekonstruirati i opremiti objekt u vlasništvu Međimurske županije i tako postati dio centra za interpretaciju leptira plavca i važnih staništa Gornjeg Međimurja. Objekt i samo dvorište u Frkanovcu vrijedan su i dobro očuvani primjerak tradicijske arhitekture Međimurja.

– Edukacijsko-interpretacijski centar Matulov grunt bit će središte proučavanja i učenja o leptiru plavcu, smješten u srcu Međimurja. To je samo jedna komponenta projekta "Med dvemi vodami" koji je usmjeren k jačanju svijesti o važnosti prirodne baštine te njezinu uključivanju u turističku ponudu Međimurja kao kontinentalne destinacije za aktivni odmor, s naglaskom na održivom razvoju turizma – ističe voditeljica projekta Ana Kralj.

Župan Matija Posavec ističe da se projekt "Med dvemi vodami" sastoji od tri dijela. Jedan je uređenje Centra za posjetitelje u Križovcu, čije se otvorenje se očekuje 17. travnja. Uredit će se i poučna staza Svetomartinska Mura uz stari tok Mure u Svetom Martinu na Muri, a treći je projekt Matulov grunt, u središtu ekološke mreže Međimurje Natura 2000, područja koje je pod zaštitom Europske unije, a ondje žive dvije od sedam najugroženijih vrsta leptira u Europi.

Foto: Međimurska županija

Dovršava se obnova i dogradnja paviljona 3 Županijske bolnice Čakovec U zdravstvo se ulaže 180 milijuna kuna, uvodi se nova dijagnostika

Obrada na tradicionalan način

Spomenik prirode Bedekovićeve grabe jedan je od najvrednijih prirodnih bisera Hrvatske u kojem obitavaju veliki i zagasiti livadni plavac, najugroženije europske vrste danjih leptira. Uz vlažne livade u Zovju kraj Đelekovca u Koprivničko-križevačkoj županiji, vlažne livade na lokalitetu Bedekovićeve grabe jedino su njihovo poznato stanište u Hrvatskoj gdje se mogu vidjeti obje vrste. Vlažne livade obrađuju se na tradicionalan način – kose se dva otkosa godišnje, sijeno i otava, održavaju se prirodne livade košanice bez uporabe umjetnih gnojiva, unošenja novih vrsta i preoravanja te se smanjuje uporaba pesticida na oranicama. Povremeno se zapuštaju parcele u godišnjem otkosu, čime se pogoduje populaciji obiju vrsta leptira kojima će sad biti posvećen i edukacijski centar.

Projekt "Znanjem do prava" Anketa: Maturanti premalo znaju o radničkim pravima

– Transformacijom zgrade u Križovcu iz 19. u 21. stoljeće, Međimurje će imati jedan od najmodernijih centara zaštićene prirode u Europi, ali i u svijetu za parkove naše veličine. Uspjeli smo pripremiti projekt koji će biti u funkciji turizma te će se s pomoću njega educirati mlađe generacije – napominje ravnatelj Javne ustanove za zaštitu prirode Siniša Golub.