Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Projekt PEPSEA

U Kaštelima predstavljena oprema za sprječavanje onečišćenja mora

1/4
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
- Bitno je vrlo brzo detektirati onečišćenje, a upravo ovaj projekt to osigurava. Dron, kamere i centar koji će skupljati informacije najbitniji su segmenti projekta. Brza detekcija onečišćenja uistinu je više od tri četvrtine posla - kaže župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban

U krugu Vatrogasnog centra Sveti Florijan u Kaštel Gomilici predstavljena je nabavljena oprema za sprječavanje onečišćenja mora u sklopu projekta „PEPSEA“. Riječ je o branama, kamerama, dronu, senzorima i sličnoj opremi namijenenoj prije svega sprječavanju onečišćenja mora. Radi se o EU projektu na kojemu je partner Splitsko-dalmatinska županija, uz Agenciju za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Jadranski edukativno-istraživačkog centar za reagiranje na iznenadna onečišćenja mora – ATRAC, Šibensko-kninsku županiju te partnere iz Italije - Consorzio Futuro in Ricerca, Agenzia regionale per la Protezione dell'Ambiente del Friulli Venezia GIulia, Ente Parco Regionale Veneto del Delta del Po i Camera di Commercio di Bari. 

- Vrijednost projekta je u osvješćivanju o onečišćenju mora. Bitno je vrlo brzo detektirati onečišćenje, a upravo ovaj projekt to osigurava. Dron, kamere i centar koji će skupljati informacije najbitniji su segmenti projekta. Brza detekcija onečišćenja uistinu je više od tri četvrtine posla - kaže župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban.

Pročelnica Upravnog odjela za turizam i pomorstvo, ujedno i voditeljica projekta Matea Dorčić, naglasila je kako je oprema nabavljena i projekt se bliži kraju.

- Kada smo pisali projekt razmišljali smo o tome koje je najugroženije područje i gdje treba biti raspoređena ova oprema. Svi uključeni u projekt odmah smo rekli da to treba biti istočni dio Kaštelanskoga zaljeva - rekla je Dorčić.

Isporučeno 1500 metara brana

Velikog razloga za zadovoljstvo ima i  županijski vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević.

- Ovo je samo jedan u nizu projekata u kojemu nas prati Županija. Mogu samo reći da razumijevanjem i odgovornim ponašanjem Splitsko-dalmatinske županije možemo puno mirnije spavati - rekao je Kovačević i dodao da je vatrogastvo posao u kojemu se najčešće saniraju posljedice, a s ovom opremom mogu puno napredovati u sprječavanju veće katastrofe.

Martina Vukašina iz Agencije Zadra NOVA izrazila je zadovoljstvo što se projekt bliži svom kraju i istaknula kako suradnja čini puno dobrih stvari. 

Tvrtka Luveti isporučila je ukupno 1500 metara brana. 

- To su plutajuće napuhavajuće, plutajuće krute i upijajuće. Uz te brane su isporučeni različiti tipovi skimera te spremnici koji mogu plutati na vodi i spremnici koji se stavljaju na kopno pa se tako osigurava sve onečišćenje koje će eventualno doći - rekao je Zoran Delaš iz tvrtke Luveti d.o.o.

Tvrtka Smart navigation system d.o.o. isporučila je beskontaktni senzor za ispitivanje kvalitete mora. Instaliran je iznad površine, ispituje kvalitetu mora i dojavljuje eventualno onečišćenje.  Senzor od nehrđajućeg čelika je instaliran na plutaču „Pličina-Purič“ koja se nalazi na pilot lokaciji, a u vlasništvu je tvrtke Plovput d.d. Senzor je povezan u GIS sustav koji je bez naknade dan na korištenje Županijskom vatrogasnom operativnom centru, koji već ima 24 satno dežurstvo.

Golemi rizik od onečišćenja mora

Dron je isporučila tvrtka Securitas d.o.o. 

- Dron može biti od nemjerljiva značaja prilikom potreba nadzora čistoće mora, ali i prilikom ostalih potreba vatrogasaca poput detekcija požara, potraga i spašavanja - rekao je Neven Pijanović iz Securitasa.

Ova tvrtka isporučila je još dvije fiksne kamere za nadzor onečišćenja mora, koje su smještene na visini od 30 metara.

Na predstavljanju je bio i Vedran Martinić, ravnatelj ATRAC-a, Jadranskog edukativnog-istraživačkog centra za reagiranja na iznenadna onečišćenja mora koji je pohvalio odabir lokacije za postavljanje opreme.

- Jadranom se prebacuje preko 75 milijuna tona opasnog i štetnog tereta godišnje, a preko 50 milijuna se odnosi na sirovu naftu i prerađevine. Rizik je, dakle, ogroman - zaključio je Martinić.