Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Bivši predsjednik Stjepan Mesić posjetio je najsjeverniju županiju

U Međimurju primjer revitalizacije vojnih objekata

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Stjepan Mesić obišao je tvrtku Čateks, Razvojno-edukacijski centar Metalsku jezgru i Muzej nematerijalne baštine

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić boravio je u posjetu Međimurskoj županiji.  Posjet je započeo obilaskom tvrtke Čateks, nakon kojeg je zajedno sa županom Međimurske županije Matijom Posavcem i gradonačelnicom Grada Čakovca Ljerkom Cividini obišao Razvojno-edukacijski centar za Metalsku jezgru – Metalsku jezgru i Muzej nematerijalne baštine Riznica Međimurja.

Jedinstveni laboratorij Metalske jezgre

Čateks je jedan od najvećih proizvođača tekstila u regiji i jedna od najstarijih tvrtki u jugoistočnoj Europi, a jedan od njihovih proizvoda su visoko kvalitetne tkanine posebne namjene, prije svega za uporabu u vojnom i policijskom  sektoru koju proizvode za potrebe MUP-a, MORH-a i sedam država.

Direktor tvrtke Davor Sabolić istaknuo je da će im znanje i iskustvo bivšeg predsjednika Mesića biti od neizmjerne pomoći u predstavljanju tvrtke na širem svjetskom tržištu.

– Drago mi je što smo u Međimurju ugostili bivšeg predsjednika Mesića, čiji smo posjet koncipirali u tri teme – gospodarstvo, znanost i kulturna baština, kako bismo mu predstavili najbolje što imamo. Čateks je tvrtka koja se itekako dobro suočava s izazovima na tržištu. S više od 240 zaposlenika ostvaruje prihode veće od 120 milijuna kuna, a gotovo 80 posto proizvoda plasira na tržište po cijelom svijetu – rekao je župan Matija Posavec koji je bio domaćin Stjepanu Mesiću zajedno s predsjednikom 
Skupštine Međimurske županije Dragutinom Glavinom i  potpredsjednikom Skupštine Ivicom Baksom.

Ravnatelj Metalske jezgre Mario Šercer govorio je o potencijalima i planovima ovog razvojno-edukacijskog centra.

– Naši laboratoriji opremljeni su jedinstvenom opremom koja se može rijetko gdje susresti, zato koristimo svaku moguću priliku za promociju – rekao je Šercer.

Metalska jezgra smještena je u Centru znanja Međimurske županije, na prostoru bivše vojarne u Čakovec čiji su objekti 
revitalizirani i stavljeni u funkciju te u njima djeluju podupiruće, obrazovne i znanstvene ustanove. Razvoj Centra znanja 
gostima je predstavio direktor TICM-a Ivan Plačko.

Mesić u promociji međimurskog potencijala

– Hrvatska ima mnogo vojnih objekata koji su prepušteni lokalnoj vlasti, prodani, a mnogi su nažalost propali, no u Međimurju imamo primjer odlične revitalizacije koji može služiti kao primjer i poruka drugima da se na bivšim temeljima može napraviti iskorak u novim tehnologijama – istaknuo je Stjepan Mesić koji je posjet završio obilaskom Riznice Međimurja, financijski najveći projekt ulaganja u kulturnu baštinu ikada na području Međimurja.

– Očekujemo da će gospodin Mesić iskoristiti svoje desetogodišnje iskustvo predsjedanja Hrvatskom i promovirati gospodarske i turističke potencijale Međimurja širom svijeta – rekao je župan Posavec.