Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Film je snimljen u jednom danu koji je Ben Fogle proveo u Međimurju

U Međimurju snimljen najbolji turistički film, koji je nagrađen u Gruziji

storyeditor/2024-10-11/MZA1.jpg
1/2
Foto: Međimurska županija PROMOTIVNI FILM prati obilazak poznatog svjetskog avanturista i putopisca, velikog zagovornika održivosti i ekologije
"Međimurje Green Destination with Ben Fogle" dobio je Grand Prix na Batumi International Tourist Film Festivalu u Gruziji. Redatelj je dobitnik nagrada Emmy B. Grubić

Promotivni film Turističke zajednice Međimurske županije "Međimurje Green Destination with Ben Fogle" dobio je Grand Prix na Batumi International Tourist Film Festivalu u Gruziji. U obrazloženju nagrade ukupnom pobjedniku festivala, ocjenjivački je sud, između ostaloga, naveo da je promotivni film koji prati obilazak poznatog svjetskog avanturista i putopisca, velikog zagovornika održivosti i ekologije Bena Foglea te "svojim ritmom, stilistikom i porukom potpuno odstupa od aktualne trendovske produkcije takvih uradaka", priopćila je Turistička zajednica.

Održiv proizvod

"Iz filma je jasno vidljivo da se cilja na publiku koja ima strpljenja odgledati šestominutni film i koju interesira istinski održivi turistički proizvod, a osobnost gospodina Foglea tome daje dodatni pečat", navodi se u obrazloženju nagrade.

Glavnog aktera promotivnog filma, Bena Foglea, kroz priču o Međimurju vodili su Međimurka posvećena zaštiti prirode Mihaela Mesarić i direktor TZ-a Sv. Martin na Muri David Novinšćak. Pisac i kantor Vladimir Mihaljević kao skelar bio je domaćin Benu Fogleu na žabničkom mlinu, ugostile su ga vlasnice OPG-ova Geler i Pozojev vrčak Ivanka Horvat i Mirjana Biber Hren, dok su ga učenici OŠ Štrigova proveli Mađerkinim bregom, lokaciji s jedinstvenim orguljama koje rade uz pomoć vjetra.

PROMOTIVNI FILM prati obilazak poznatog svjetskog avanturista i putopisca, velikog zagovornika održivosti i ekologije
Foto: Međimurska županija PROMOTIVNI FILM prati obilazak poznatog svjetskog avanturista i putopisca, velikog zagovornika održivosti i ekologije

U snimanju filma pomagao je i predsjednik Udruge uzgajivača međimurskog konja Matija Ladić. Redatelj je višestruki dobitnik Emmyja Boško Bobby Grubić, kamerman je Marin Vidović, a za glazbu su se pobrinuli Ladislav Varga i Marko Žerjav.

Zanimljivo je da je film snimljen u svega jednom danu koji je Fogle proveo u Međimurju.

Put za festivale

– Drago mi je da su nas prepoznali na festivalu u Gruziji, no Međimurje je uistinu predivno i veselim se provesti još više vremena ovdje, posebice kad počne produkcija igranog filma o Zrinskom i Frankopanu "Urotnici" – rekao je redatelj Grubić.

Rudi Grula, direktor TZ-a Međimurske županije, podsjetio je da je ta nagrada stigla nekoliko dana nakon što je globalna udruga turističkih novinara i putopisaca iz 30 zemalja svijeta dodijelila Međimurju svoju godišnju nagradu "Zlatna jabuka", također baziranu ponajprije na održivosti, a potom i nizu drugih, zahtjevnih kriterija.

– Osim što je sjajna promocija našeg Međimurja, nagrada je ujedno i početak puta ovog uratka na mnoge druge festivale turističkog filma, a na koje smo pozvani još za boravka u Gruziji. Također mi je drago što je žiri prepoznao našu namjeru da ne snimamo tiktokovski format, već dokumentaristički kratki film koji se obraća publici zainteresiranoj za zeleni turizam, spora putovanja (slow travel) i bijeg od urbanog užurbanog ritma života – zaključio je Grula.

storyeditor/2024-10-11/dvorac_ugovor_1.jpg Za 16 mjeseci zasjat će u punom sjaju Derutni dvorac Inkey imat će spa i wellness sadržaje, apartmane, vinski podrum... storyeditor/2024-10-11/nagrade_ucenicima_i_mentorima.jpg U prošloj školskoj godini 164 učenika osvojila su jedno od prva tri mjesta na natjecanjima Najuspješnijim učenicima i mentorima vrijedni poklon- bonovi storyeditor/2024-10-11/VJ_foto__3_.jpg Gužve u prometu Počela gradnja spojne ceste prema Herešinu