Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Zahvaljujući županijskom projektu Ruka solidarnosti za djecu

U Metkoviću i Opuzenu 490 učenika imalo besplatne marende

Besplatan obrok za djecu
1/2
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Očekuje se da će se projekt nastaviti i sljedeće školske godine, ali i da će se prijaviti veći broj škola koje će biti uključene u projekt

Projekt ”Ruka solidarnosti za djecu”, kojim se osigurava školski obrok ciljanoj skupini učenika, predstavljen je u gradu Metkoviću, u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije. Zahvaljujući ovom projektu, 490 učenika teškog materijalnog stanja ili onih koji su u riziku od siromaštva imalo je osiguran besplatan obrok u školi.

Šest kriterija

Županija je na poziv FEAD-a prijavila projekt “Ruka solidarnosti za djecu” i posredstvom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku dobila sredstva u iznosu od 388.375 kuna, a taj je novac namijenjen za nabavu hrane koja će se dijeliti djeci osnovnih škola koja žive u siromaštvu ili u riziku od siromaštva.
Zbog toga su na predstavljanju prisustvovale predstavnice škola partnera na projektu, a riječ je o OŠ Stjepana Radića i OŠ don Mihovila Pavlinovića iz Metkovića te OŠ Opuzen iz Opuzena, čiji učenici koji udovoljavaju kriterijima dobivaju besplatnu marendu, kao i viša savjetnica u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti DNŽ-a Ana Čeović.

Osnovna škola Lapad Energetska obnova OŠ Lapad Europska škola u srcu Dubrovnika

– Osnovni cilj projekta je ublažavanje najgoreg oblika dječjeg siromaštva pružanjem materijalne nefinancijske pomoći – istaknula je Čeović.

U tri škole koje su uključene u projekt izvršen je odabir ukupno 490 učenika za koje se osigurala besplatna marenda. Besplatne obroke je u OŠ Stjepana Radića dobivalo 188 učenika, u OŠ don Mihovila Pavlinovića 195, a u OŠ Opuzen 107, što je tek nešto manje od trećine učenika u toj školi i govori koliko je ova mjera potrebna.

Posjert Korčuli Županija domaćin visokom kineskom izaslanstvu Cao Jianming posjetio rodnu kuću Marka Pola u Korčuli

Kako doznajemo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, šest je kriterija kojima se provodio odabir ciljne skupine. Riječ je o djeci iz obitelji koja je korisnik socijalne skrbi, zatim djeci čija su oba roditelja nezaposlena. U projekt su uključena djeca samohranog roditelja, djeca iz onih obitelji gdje troje ili više djece idu u osnovnu školu, potom djeca iz obitelji s četvero ili više djece i na kraju djeca iz obitelji u kojoj je jedan od članova obitelji teško bolestan.

Čedo Vučković, voditelj projekta, dodaje kako je tim kriterijima dodan još jedan kao potkriterij, a to su djeca s teškoćama u razvoju.

Dubrovačko-neretvanska županija Osiguran novac za brigu o najnemoćnijima Županija pomaže djeci i starijima

– Djeca su krajnji korisnik ovog projekta, a djeca s teškoćama u razvoju imaju povećane izdatke za tretmane i liječenja od samog rođenja jer najčešće moraju putovati u udaljenije centre Split ili Zagreb. Njihovi roditelji moraju izdvajati velika sredstva za njihovo liječenje, recimo Metković i Opuzen imaju samo jednog logopeda, koji ne zadovoljava potrebe, a Ploče logopeda nemaju. Zbog svega toga ova sredstva koja smo dobili jako su važna i puno su pomogla obiteljima u potrebi, a osobito djeci iz takvih obitelji – poručio je Vučković.

Zainteresirana i gimnazija

Projekt je upravo uspješno okončan, odnosio se na školsku godinu 2017./2018. Počeo je 2. studenog prošle godine, a završio, kad i školska godina, prošlog petka. Očekuje se da će se projekt nastaviti i sljedeće školske godine pa je Čedo Vučković izrazio nadu da će se prijaviti veći broj škola koje će biti uključene u projekt. Interes je već pokazala metkovska gimnazija, a zasigurno će ih biti još.

Vinski festival Dubrovnik FestiWine Vinski festival Dubrovnik FestiWine Dubrovnik je šampion u turizmu, ali i u dobroj kapljici