Vinski festival Dubrovnik FestiWine prošlog je tjedna u svojem petom izdanju u Grad privukao eminentne vinare i predstavnike struke iz zemlje i inozemstva kao i brojne vinoljupce koji su imali prigodu uživati u kušanju vrhunskih vina, sudjelovati u zanimljivim radionicama te uživati u bogatstvu i kakvoći ponude najjužnijeg hrvatskog festivala vina. Jubilarni Dubrovnik FestiWine, u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije i produkciji agencije Dubrovnik PartneR okupio je vodeće proizvođače i distributere vina iz Hrvatske i okolnih zemalja koji su Dubrovčanima i njihovim gostima pružili nezaboravna vinska iskustva.
Kušanje naslijepo
– Peti put smo tu zajedno i zadovoljstvo nam je ovim festivalom nastaviti u pozitivnom smjeru strategije razvoja vinogradarstva i vinarstva Dubrovačko-neretvanske županije. Imamo odlična vina i trebamo ih još bolje prikazati domaćoj i međunarodnoj javnosti – rekao je Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije. Festival je počeo „Dubrovačkom vinskom setemanom“ u sklopu koje su brojni gurmani i ljubitelji vina posjećivali restorane, konobe i vinske barove s oznakom „Wine Friendly“ te kušali vrhunska vina koja se izvrsno sljubljuju s finim delicijama dubrovačkog kraja. Središnji događaj bila je izložba vina održana u petak i subotu u prekrasnom ambijentu Sunset Beacha u Uvali Lapad.
Tijekom izložbe, uz susrete vinskih profesionalaca s vinarima, održana su predavanja i vinokušnje, ali i vrlo atraktivne vinske i kulinarske radionice poput „Gault & Millau“ masterclass radionice japanskog chefa Ippei Uemure i Salona pjenušavih vina – „Sparkling table“. Održan je i prestižni „Dubrovnik FestiWine Trophy“, ocjenjivanje vina u sklopu kojeg međunarodno priznati ocjenjivački tim, sastavljen od 13 domaćih i inozemnih sudaca, enologa, na čelu s Bojanom Kobalom, bira najbolja vina festivala. Veliko zanimanje izazvalo je naslijepo kušanje i biranje vina koje se najbolje sljubljuje uz autohtonu deliciju, stonsku kamenicu.
Uz svježe stonske kamenice posluženo je 20 prijavljenih vina: 16 bijelih i 4 rosea s Korčule i Pelješca te iz Komarne i Konavala. Ovogodišnjim šamionom proglašen je Grk Bire.
Kreacije chefova
Atrakcija festivala je gastrospektakl „Dubrovnik FestiWine Gala“, svečana večera u hotelu Excelsior na kojoj se uz sedam pobjedničkih vina s prošlogodišnjeg festivala predstavila kreativna kuhinja mladih, ali dokazanih chefova: gosta Igora Jagodica i domaćina Petra Obada. Kao i prošlih godina, cjelokupan prihod namijenjen je stipendiranju mladih talenata iz područja kulinarstva i somelijerstva. – Grad Dubrovnik poznat je kao grad izvrsnosti i šampion u turizmu, tako ide i dalje u svemu što radi, u gastronomiji, ali i dobroj kapljici. Cilj je da promoviramo proizvode Dubrovačko-neretvanske županije, a ovdje posebno ističemo naša vina koja su iznimno kvalitetna i mogu se staviti uz bok svjetskim vinima – rekao je Mato Franković, dubrovački gradonačelnik, i izrazio nadu kako će se u budućnosti osigurati i više sredstava za ovaj festival kako bi bio još uspješniji i zapaženiji.