Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Grad dobio građevinsku dozvolu za rekonstrukciju škole

Montovjerna postaje futuristička škola s gotovo nultom potrošnjom energije

Dubrovnik
Foto: Grad Dubrovnik
Izgradit će se 12 novih učionica i dvodijelna sportska dvorana s pratećim sadržajima, potom blagovaonica i knjižnica

Grad Dubrovnik kao investitor dobio je građevinsku dozvolu za rekonstrukciju područne škole Montovjerna. 
– Nakon osam mjeseci rada na projektu Montovjerna, rješavanju svih spornih detalja kojih je bilo dosta, od elektromreže do cestovnih prilaza, došli smo konačno i do potvrde glavnog projekta. Sada krećemo u realizaciju samog projekta. Početak radova očekujemo u rujnu, a do tada treba proći proces javne nabave. Radovi bi trebali trajati oko dvije godine, a kada se završe, imat ćemo novu osnovnu školu na području grada, što smatramo osobito važnim za podizanje standarda osnovnog školstva – izjavio je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.


Vatrogasci Dubrovnik Sjednica Veće plaće vatrogascima i novi vatrogasni brod

Idejni projekt

Nadogradnjom i dogradnjom zadovoljit će se suvremeni prostorno-tehnički uvjeti, potrebe nastavnog programa i kapaciteti za organizaciju jednosmjenske nastave. Škola će u jednoj smjeni moći primiti 448 učenika, po 28 učenika u 16 razrednih odjeljenja, 8 nižih i 8 viših razreda. Izgradit će se 12 novih učionica i dvodijelna sportska dvorana s pratećim sadržajima, potom blagovaonica i knjižnica, dodatne učionice za izborne predmete te prostori za pedagoga i psihologa. 
Postojeća građevina nadogradit će se za jedan kat i dijelom spustiti u podrum, a prostorno će se prilagoditi i povezati s dogradnjom.

Dograđeni dio školske zgrade imat će također četiri etaže (podrum, prizemlje i dva kata), dok se dvodijelna sportska dvorana povezuje s prostorima u podrumu. Školsko parkiralište raspolagat će s 24 mjesta. Zelena površina zauzima čak 36 posto građevne parcele koja će se hortikulturno urediti sadnjom autohtonog mediteranskog bilja.
Svi krovovi su ravni, sa šljunkom u raznim nijansama kao završnim slojem, a dio krova sportske dvorane uredit će se kao školski vrt s igralištem za niži uzrast, koje će se obložiti gumenom oblogom u boji i hortikulturno ukrasiti. 
Idejni projekt izradile su arhitektice Maja i Ida Polzer, na temelju kojeg je razrađen glavni projekt za građevinsku dozvolu tvrtke Arhingtrade d.o.o. iz Zagreba.
Škola je projektirana kao zgrada gotovo nulte potrošnje energije, energetskog razreda A+, opremljena modernom vanjskom stolarijom i vanjskim zidovima.

Obnova i škole Lapad

Opremit će se modernim sustavom grijanja i hlađenja, a za grijanje tople vode predviđen je sustav solarnih kolektora.
Procijenjena vrijednost investicije iznosi 60 milijuna kuna s uključenim PDV-om.
Istodobno, na matičnoj školi Lapad, koja će tijekom radova na zgradi škole Montovjerna primiti njihove učenike, od 15. lipnja očekuje se početak radova na energetskoj obnovi.

Prvi je to projekt u obrazovanju na području grada Dubrovnika koji se sufinancira sredstvima fondova EU, a ukupni iznos sufinanciranja iznosi 5,6 milijuna kuna.

Dubrovnik Sport i rekreacija u Dubrovniku Uskoro nova sportsko-rekreativna zona, uređuje se park s igralištima