Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Splitsko-dalmatinska županija stalno ulaže u vatrogastvo

U Muću otvoren novi vatrogasni dom, šesti u županiji u šest godina

1/3
Foto: SDŽ
DVD Muć ima šest vozila, sto vatrogasaca, 35 operativnih vatrogasaca, a pokriva prostor od 222 četvorna kilometra

Župan Blaženko Boban i ministrica poljoprivrede Marija Vučković otvorili su novi vatrogasni dom  u Muću, vrijedan oko 8 milijuna kuna. Župan Boban podsjetio je da Splitsko-dalmatinska županija ulaže u razvoj vatrogastva pa u zadnjih 6 godina ima 6 novootvorenih vatrogasnih domova: Sućuraj, Supetar, Dugi Rat, Trilj, Slatine i Muć.

Izrael uči od nas

– Ulagati u sigurnost je ulagati u zadovoljstvo i sreću građana. Ne samo domicilnog stanovništva, nego sigurnost i u gospodarskom smislu što se tiče turizma. Kruna ovih vatrogasnih ulaganja, koja su maksimalno iskoristila EU fondove za realizaciju svojih potreba, će biti trenažni centar u Vučevici. Jedna od tema u Izraelu koji smo  nedavno posjetili je bila vatrogastvo, i kada vam kažu da imaju što učiti što se tiče vatrogastva, i sporta, a još uvijek im je svježe sjećanje naših kanadera koji su išli u pomoć, onda to ima težinu. Ovo će biti i društveni centar i to je poanta što želim da se dogodi našoj županiji – istaknuo je župan Boban i iznio podatak kako je Splitsko-dalmatinska županija izgradnju ovog doma pomogla sa 450.000 kuna.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković podsjetila je kako je ministarstvu kojemu je na čelu obveza skrbiti o najvrednijim resursima koje ima Hrvatska, a velik dio te skrbi nose vatrogasci. Ministrica je istaknula da je  projekt izgradnje Vatrogasnog doma u Muću sufinanciran sredstvima Europske unije u visini od 85 posto, a ostali dio troškova su snosili Ministarstvo poljoprivrede i Splitsko-dalmatinska županija.

– Ovdje u Splitsko-dalmatinskoj županiji ugovorili smo projekte vrijedne 192 milijuna kuna. Uz vatrogasne domove to su i 4 dječja vrtića, 2 kulturna centra i druga vrsta infrastrukture. Zahvaljujem županu na suradnji, ali i dionicima civilnoga društva, poput DVD-a Muć, bez kojih ne bi imalo smisla sve ovo raditi – izjavila je ministrica Vučković.

Zapovjednik DVD-a Muć Bože Delić nije krio uzbuđenje što su vatrogasci konačno dobili svoj dom.

Endemski crni bor

– Sve vidite na mom licu, 43 godine DVD-a, a ovo nam je šesta i konačna lokacija. Bili smo i u privatnim kućama, na otvorenom propadaju vozila i oprema, zimi mrzne, uvjeti su bili grozni, ali sad, hvala Bogu, imamo svoje. Dom je izrađen za godinu dana, 
oko osam milijuna kuna je vrijedan, s garažama, operativnim centrom, salama za konferencije, apartmanima, teretanama,  možda čak trenutno i više nego nam treba... Ukupno imamo šest vozila, sto vatrogasaca, 35 operativnih vatrogasaca, pokrivamo 222 četvorna kilometra, radimo sve vrste intervencija. Dosta smo  udaljeni, ovo je Zagora, Muć, prelijepo mjesto, pola sata od Splita, 
ali prostorno dosta veliko – ponosno naglašava Delić.

Načelnik Općine Muć Filip Stupalo navodi razloge zbog kojih je ovakav objekt bio prijeko potreban općini kojoj je na čelu.

– Općina Muć je četvrta općina po veličini u našoj županiji. Imamo najveći pojas endemskoga crnoga bora u Europi. Uza sve druge zadaće koje imaju u prometnom i drugom dijelu, našim vatrogascima je sigurno jedan od prioriteta i zaštita takve šume. Kruna svega je ovaj velebni dom, koji je financiran sredstvima Europske unije - rekao je Stupalo, zahvalivši Ministarstvu poljoprivrede i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Izgradnjom ovog vatrogasnog doma stvoreni su neophodni uvjeti za učinkovito djelovanje DVD-a Muć i smještaj skupocjene opreme, a otvorene su i mogućnosti za stručnu obuku i rad vatrogasaca.