Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Dva velika projekta obnove zdravstvene infrastrukture oštećene u potresu koštat će više od 93,5 milijuna kuna

U obnovi Nova interna u Sisku i Nova bolnica u Petrinji

Foto: SMŽ
– Čak 40 otvorenih gradilišta obnove Sisačko-moslavačke županije, koje imamo u ovom trenutku, govori dovoljno o našoj operativnosti i spremnosti nošenja s izazovima – ističe župan Ivan Celjak

Dva velika projekta u obnovi zdravstvene infrastrukture u Sisačko-moslavačkoj županiji su obnova zgrade Nove interne opće 
bolnice “Dr. Ivo Pedišić” Sisak kao i obnova tzv. Nove bolnice u Petrinji u vrijednosti većoj od 93,5 milijuna kuna. Procjena vrijednosti radova Nove interne je 44.129.998,25 kuna, a završetak se očekuje krajem travnja 2023. godine.

Zgrada je izgrađena 1974. godine i tijekom potresa znatno je stradao konstruktivni i nekonstruktivni dio zgrade. Projekt cjelovite obnove predviđa obnovu postojeće zgrade u smislu obnove njezine konstrukcije te svih prostora, instalacija i opreme, reorganizaciju sadržaja i njihovo usklađenje s pozitivnim propisima.

Zidovi, stropovi, podovi

– Sukladno tome, obavit će se uklanjanje i sanacija dijelova zidova, stropova i podnih konstrukcija, uklanjanje postojećih i postavljanje novih strojarskih instalacija, elektroinstalacija, vatrodojave, instalacija vodovoda i odvodnje, energetska obnova ovojnice zgrade, obnova ravnog krova, toplinska izolacija zidova, podova i krova, ugradnja dizala… Projektom se predviđa i usklađenje prostora s potrebama i propisanim normativima i standardima sukladno Pravilniku o normativima i standardima za obavljanje zdravstvene djelatnosti – ističu iz županijske uprave.

Objekt se sastoji od prizemlja i četiri kata, bruto površine 2921,5 m2, a njemu će biti smješteni dio Odjela za infektivne bolesti, Odjel za kardiologiju i Odjel pojačane internističke skrbi s koronarnom jedinicom.

U tijeku su radovi i na obnovi zgrade Nove bolnice Petrinja u vrijednosti 46,326.278,75 kuna. Izvođač radova je Agrad projekt d.o.o., a rok je 24. travnja 2023. Zgrada Nove bolnice izgrađena je 1968. a tijekom potresa je znatno oštećena. Ovi radovi podrazumijevaju cjelovitu obnovu zgrade koja obuhvaća konstruktivnu (ojačanja postojećih konstruktivnih elemenata i dogradnja novih konstruktivnih elemenata) i nekonstruktivnu obnovu te dovođenje zgrade u stanje potpune funkcionalnosti.

Ovojnica zgrade će se obnoviti u smislu sanacije nakon potresa, ali i u smislu energetske obnove zgrade. Ukupna površina objekta je 3152,64 m2, a u njoj se nalaze odjel pulmologije i odjel palijativne skrbi.

Otvoreno 40 gradilišta

– Čak 40 otvorenih gradilišta obnove Sisačko-moslavačke županije, koje imamo u ovom trenutku, govori dovoljno o našoj operativnosti i spremnosti nošenja s izazovima. Iza nas je završeno 41 gradilište obnove zgrada u području obrazovanja i zdravstvene skrbi, a sveukupno smo u županijskoj upravi pokrenuli 200 projekata. Kada kažem da se radi doslovno 24 sata na dan na obnovi, to stvarno tako i jest. Svi trebamo zajedno raditi na cjelokupnom razvoju naše županije. Sada je prilika za razvoj koju smo čekali godinama – ističe župan Ivan Celjak.