Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Projekt za ruralne dijelove

U općinama i gradovima bolja infrastruktura za pristup internetu

Ivo Žinić na sastanku o širokopojasnom internetu
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
U tijeku su pripreme za skorašnji natječaj kojim će se iz europskih fondova financirati izgradnja širokopojasnog interneta

Općine i gradovi Sisačko-moslavačke županije pripremaju se za skorašnji natječaj kojim će se iz europskih fondova financirati izgradnja širokopojasnog interneta u tzv. bijelim zonama, koje zbog nepovoljne infrastrukture nemaju pristup širokopojasnom internetu.

– Organizirali smo sastanak s predstavnicima općina i gradova jer je u pripremi veliki natječaj kojim bi se poboljšale brzine internetskog prometa na području naše županije. Širokopojasni internet bitan je za ostanak ljudi na ovom području, razvoj gospodarstva te poslovanje i investiranje. Povećanje internetske brzine, pokazuju istraživanja, u izravnoj su vezi s povećanjem bruto društvenog proizvoda – rekao je župan Ivo Žinić nakon sastanka.

Na području Sisačko-moslavačke županije mnoge su bijele zone, posebno u ruralnim dijelovima Banovine i Pounja.

Na nekim su područjima brzine interneta i ispod 10 MB u sekundi. Uz pomoć Razvojne agencije SIMORA općine i gradovi ići će na okrupnjivanje područja od 10.000 kućanstava za što će se moći dobiti maksimalno 57 milijuna kuna koje su 100 posto financirani iz drugih izvora.

Naime, 60 posto će novca stići iz EU fondova, a 40 posto uložit će zainteresirane telekomunikacijske tvrtke. Natječaj bi uskoro trebao ići na javno savjetovanje nakon čega će početi teći rok od četiri mjeseca za prijave.