Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Župan osječko-baranjski Ivan Anušić u radnom posjetu Baranji

U općini Draž uređuju se plaže, gradi se sustav navodnjavanja

Foto: OBŽ
Osječko-baranjska županija sufinancira plažu i vidikovac kod Topolja, sustav navodnjavanja Puškaš te most u izgradnji na Karašici u Dražu

Uz poljoprivredu koja je ondje najsnažnija gospodarska djelatnost, na području Općine Draž sve veće značenje ima i turizam. U tijeku je tako više investicija koje su bile i povod za radni posjet župana Ivana Anušića ovoj baranjskoj općini. U pratnji općinskog načelnika Stipana Šašlina obišao je neke od projekata koji se realiziraju uz sufinanciranje Županije i ove općine – plažu  i vidikovac kod Topolja, sustav  navodnjavanja Puškaš te most koji se gradi na Karašici u Dražu.

Golemi potencijal

– Cijela Baranja, osobito općine Kneževi Vinogradi i Draž, imaju golemi potencijal za poljoprivredu i turizam, a Općina Draž uspješno surađuje s Osječko-baranjskom županijom, Vladom  RH i resornim ministarstvima i tako realizira projekte koji će koristiti ne samo stanovnicima ove općine nego i puno šire – kazao je župan Anušić.

Dodao je da je u protekle tri-četiri godine Županija izravno iz proračuna na području općine Draž investirala više od 2,5 milijuna kuna, no to se stalno povećava jer se sufinancira niz projekta, od onih već spomenutih, pa preko osiguranja školskog obroka za sve učenike osnovnih škola i besplatnog prijevoza studenata, do projekata u zdravstvu, potpora udrugama...

Župan izdvaja sustav navodnjavanja Puškaš kao iznimno vrijedan za razvoj poljoprivrede. Nositelj tog projekta su Hrvatske vode, 
koje ga zajedno sa Županijom sufinanciraju u ukupnoj vrijednosti od 26 milijuna kuna.

– Sustav će biti u potpunosti gotov do 31. kolovoza, a korisnicima će omogućiti navodnjavanje 916 hektara poljoprivrednih površina. To je jedan od 16 sustava navodnjavanja koji se gradi ili je započet u protekle tri-četiri godine na području Osječko-baranjske županije, a nastavljamo i dalje razvijati sustave navodnjavanja – istaknuo je župan Anušić.

Županijska pročelnica Silva Wendling pojasnila je kako se voda crpi iz Topoljskog dunavca, odakle će crpna stanica omogućiti prebacivanje vode iz živog Dunava u Topoljski dunavac kako ne bi došlo do ugrožavanja biološkog minimuma na ovom prostoru.

– Veliki korisnici već su imali mogućnost navodnjavanja, zbog čega su se stvorili uvjeti da imaju dvije žetve, što je pravi pokazatelj 
da bez njega nema ozbiljne i stabilne poljoprivredne proizvodnje – poručila je Wendling.

Aktualni projekti su i vidikovac i plaže na Topoljskom dunavcu koje će na neki način zaokružiti turističku ponudu ove općine.

– Realizacija projekata u sinergiji lokalne i regionalne samouprave, preko ministarstava i Vlade RH, dovodi do snažnog razvoja svih krajeva Osječko-baranjske županije – kazao je Stipan Šašlin, načelnik Općine Draž.

– Nakon uređenja plaže u Dražu koja za ljetnih mjeseci dnevno privuče i 1000 kupača, osjetili smo potrebu da uredimo i plažu u Topolju, a možda ih jednog dana i povežemo nabavom elektrobroda. Što se tiče topoljske plaže, planira se nasipavanje terena 
pijeskom, izravnavanje, uređenje kamping prostora te osiguravanje prostora za parkiranje vozila – dodao je on.

Vidikovac na Draž planini

Pročelnica Upravnog odjela za turizam, sport i kulturu OBŽ-a Tatjana Roth naglasila je da se nastavljaju ulaganja Osječko-baranjske županije u sve gradove i općine.

– Ulažemo u rad sportskih udruga, rad KUD-ova, ali i podizanje turističke ponude. U tom  smislu, jedan od najvažnijih projekata na području općine Draž je Centar za vodene sportove, koji je u fazi izrade projektne dokumentacije. Osim toga gradnjom vidikovca na Draž planini obogatit će se turistička ponuda te će se pomoći vinarima i vinogradarima, s obzirom na to da će se sagraditi i pristupne ceste – navela je Roth.

Gradnja mosta na Karašici u Dražu te pristupnih cesta u punom  je jeku. Investicija je vrijedna 6,4 milijuna kuna.