Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Podaci iz sustava e-Visitor za Zagrebačku županiju

U osam mjeseci 56% više noćenja

Foto: TZ ZAGREBAČKE ŽUPANIJE
Naše brojke rastu, a to nam daje potvrdu da smo kvalitetno pripremili cjelogodišnju sezonu – kaže direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović

Njene gradove i općine prirodno razdvajaju brežuljci, šume, livade, rijeke i potoci, a u samim naseljima nema čega nema. Sela tako obiluju restoranima koji goste poslužuju hranom po tradicionalnoj recepturi te prenoćištima uređenim u etnostilu, a gradovi obiluju spomenicima, parkovima i građevinama sa stoljetnom poviješću.

Svjež zrak, bistra izvorska voda i najfiniji domaći proizvodi nalaze se, ukratko, na samo pola sata do sat vremena od glavnog grada Hrvatske, što je i razlog zašto je Zagrebačka županija prepoznata kao sve popularnija turistička destinacija.

Noćenja bolja i od 2019.

Govore to i brojke pa tako podaci iz sustava e-Visitor pokazuju da je u Zagrebačkoj županiji od početka godine do danas ostvareno 56 posto više turističkih dolazaka i 25 posto više noćenja u odnosu na isti period lani, a od ukupnog broja noćenja u 2021. godini strani turisti ostvarili su 65 posto više dolazaka i 58 posto više noćenja u odnosu na isti period 2020. godine.

Usporedimo li podatke s 2019. godinom, broj noćenja domaćih turista povećao se za 0,6 posto, dok je broj dolazaka manji 6,5 posto. Najviše stranih turista u ovoj godini bilo je iz Njemačke, Poljske, Bosne i Hercegovine, Nizozemske, Austrije, Italije, Belgije, Češke, 
Slovenije i SAD-a.

– Naše brojke rastu, a to nam daje potvrdu da smo kvalitetno pripremili cjelogodišnju sezonu. Istaknula bih pojam “staycation”, koji nas kao destinaciju u ovo pandemijsko doba u potpunosti opisuje – provesti godišnji u vlastitom gradu ili okolici, posebno u ruralnim 
utočištima “zelenog prstena” koja su i okosnica naših kampanja. Zagrebačka županija ima veliki potencijal i nastavljamo je pozicionirati kao vrhunsku kontinentalnu boutique destinaciju visoke kategorizacije – poručila je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović.

Najviše se noćilo u hotelima

Što se tiče ostalih podataka, prema vrsti smještaja u 2021., najviše noćenja ostvareno je u hotelima (39 posto), objektima u domaćinstvu (26 posto) i ostalim ugostiteljskim objektima za smještaj (18 posto) i kampovima (10 posto).

Tradicionalno najposjećenije destinacije su Velika Gorica, Sveta Nedelja, Samobor, Ivanić-Grad i Jastrebarsko.