Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
ekološka poljoprivreda

U Osijeku održan festival bioraznolikosti

Festival bioraznolikosti
1/5
Foto: Osječko-baranjska županija
Promocija i proizvodnja različitih sorti sjemena jedan su od najvažnijih načina za poboljšanje bioraznolikosti koja će ultimativno utjecati na proizvodnju zdrave hrane

Pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije u Osijeku se održao Festival bioraznolikosti koji je izazvao velik interes građana, zaljubljenika u vrtlarenje i ekološku poljoprivredu. Gosti sajma bili su udruga ZMAG koja je predstavili projekt 'Društvena banka sjemena'  koji se bavi klimatskim promjenama, ekološkim katastrofama, nestankom malih proizvođača hrane i raznim bolestima koje predstavljaju najveću prijetnju proizvodnji hrane. Promocija i proizvodnja različitih sorti sjemena jedan su od najvažnijih načina za poboljšanje bioraznolikosti koja će ultimativno utjecati na proizvodnju zdrave hrane. 

Lokalno upravljane i kontrolirane banke sjemena, neformalne institucije čiji je cilj očuvanje, revitalizacija, jačanje i poboljšanje lokalnog sjemenskog sustava s naglaskom na lokalne tradicijske sorte, postoje već 38 godina diljem svijeta. Nažalost, Hrvatska nema ovakav tip organiziranog sustava očuvanja i proizvodnje sjemena.

Sajam dronova nove tehnologije Osijek domaćin prvog hrvatskog sajma dronova

Cilj ovog projekta stvaranje je Društvene banke sjemena u vlasništvu svojih članova, koja će biti otvorena za javnost, za proizvođače hrane, male poljoprivrednike, vrtlare i potrošače, a čije će glavne aktivnosti biti usmjerene na očuvanje i uzgoj lokalnih tradicijskih sorti sjemena koje će se razmnožavati, dijeliti i prenositi budućim generacijama te educiranje, podizanje svijesti, dijeljenje znanja o važnosti očuvanja lokalnih i tradicijskih sorti i obnavljanje izgubljenih sorti.

Udruga 'PLANTaža' organizirala je radionicu gdje je pokazano kako se uz malo mašte i ponešto strpljenja te uz pomoć prirodnih materijala poput zemlje, kamenčića, mahovine i sličnog mogu izraditi terariji koji su svojevrsni mikro svjetovi u zatvorenom.
Kao i svake godine najatraktivniji je svakako šaptač rajčicama Goran Karačić ispred čijeg je štanda red bio najduži, a brojni su Osječani čekali na sjeme sočnih autohtonih rajčica iz cijelog svijeta. 

Vlasnici OPG-ova s područja Osječko-baranjske županije također su sudjelovali na sajmu predstavljajući svoje proizvode i sjeme raznih vrsta biljaka. Razmjena sjemena i iskustva vrtlara, eko OPG-ova i udruga, inicijativa je pokrenuta s ciljem očuvanja starih i autohtonih sorti te očuvanja bioraznolikosti, a zamišljena je na principu vraćanja dijela sjemena kako bi mreža proizvođača hrane mogla rasti iz godine u godinu.

Inovacija iz Osijeka: prvo mobilni hostel u svijetu Kontejner u minuti dobiva četiri sobe Inovacija iz Osijeka: prvi mobilni hostel u svijetu