Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
ŽUPAN KOŽIĆ OBIŠAO JE ŽUMBERAK

U Oštrcu i Sošicama obnavlja se društveni i vatrogasni dom

Foto: Zagrebačka županija
Osim za obnovu doma u Oštrcu, Županija je osigurala sredstva i za obnovu doma u Sošicama, gdje će radovi tek početi. Ondje će do rujna biti sagrađen Posjetiteljski centar JU Park prirode Žumberak-samoborsko gorje.

Župan Stjepan Kožić obišao je Žumberak, najzeleniju općinu, ali s najvećim brojem staračkih i samačkih domaćinstava. No, kazao je župan, zakonska obveza Županije je skrbiti za ruralne prostore, a posebno za manje općine.

OTVOREN POSLOVNI EDUKATORIJ U PUŠĆI Derutni podrum općinske zgrade pretvoren je u centar

Načelnik Zdenko Šiljak naglasio je da je do sada asfaltirano 67 kilometara nerazvrstanih cesta, a u Oštrcu se trenutno energetski obnavlja zgrada vatrogasnog i društvenoga doma. U Sošicama, pak, pri kraju se privodi gradnja Posjetiteljskog centra, što je investicija vrijedna 27,5 milijuna kuna, većim dijelom financirana europskim novcem.

– Javljamo se na sve natječaje Županije, pa smo tako sredstva dobili i za uređenje doma u Oštrcu. Ovo je najveći, nekad društveni, a danas vatrogasni dom na Žumberku, sagrađen prije 90 godina. Zamijenili smo stolariju, a pred završetkom je izvedba toplinske fasade. Radovi koštaju 148.000 kuna – rekao je Šiljak.

Osim za obnovu doma u Oštrcu, Županija je osigurala sredstva i za obnovu doma u Sošicama, gdje će radovi tek početi. Ondje će do rujna biti sagrađen Posjetiteljski centar JU Park prirode Žumberak-samoborsko gorje. Obuhvaća nekoliko objekata, sagrađenih u skladu s tradicionalnom žumberačkom arhitekturom, u kojima će biti multimedijalna dvorana, ugostiteljski sadržaji, sobe s 24 ležaja, ured Uprave parka, kao i prostor za čuvare prirode te Hrvatsku gorsku službu spašavanja. Bit će tu i dječje i sportsko igralište, kao i amfiteatar za pozornicu na otvorenom.