Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska 3167 pregleda
Mirna izborna kampanja

U ovim općinama birači nemaju dileme, samo je jedan kandidat za načelnika

Josip Matulin
Foto: HSLS
U drugim strankama nisu željeli komentirati zašto nemaju svoj kandidata, samo su rekli da je HSLS u toj općini jednostavno prejak

Među tisućama kandidata koji bi nakon izbora 21. svibnja željeli zasjesti u neku od načelničkih fotelja našao se i Josip Matulin (50) iz Donjeg Vidovca, općine u Međimurskoj županiji. Taj kandidat HSLS-a za razliku od pretendenata u ostalih 427 općina može mirno spavati jer je njegovo ime jedino na zbirnoj listi kandidata za načelnika. On i kandidat za zamjenika Željko Dolenec imat će najmirniju predizbornu kampanju u državi.

Na pitanje zašto na izbore sa svojim ljudima nisu izašli SDP, HNS ili neka treća stanka, Matulin odgovara da je to vjerojatno posljedica toga što je dosadašnji načelnik Josip Grivec, također HSLS-ovac, odradio cijelih šest mandata na čelu te općine s oko 1400 stanovnika. Grivec se sad kandidira za zamjenika župana Matije Posavca (HNS), pa je nakon 24 godine fotelja slobodna i za nekog drugog.

– U tih šest mandata iz godine u godinu osipao se broj ljudi zainteresiranih za kandidaturu, a s druge strane vidimo i kako se politika sama po sebi isprostituirala. Govorim o visokoj politici, ovdje na mikro razini nije tako. Ionako nakon izbora moramo svi staviti glave skupa ako želimo raditi za boljitak mještana. Proračun je malo, a potrebe su velike – kaže za Večernji list Matulin, koji se dosad nije aktivno bavio politikom jer je do 2013. godine radio u Ministarstvu obrane i bilo mu je zabranjeno uključivati se u politički život.

Nitko ne želi izgubiti

Prije nekoliko godina otišao je u puno starosnu mirovinu, no odlučio je ostvariti drugu karijeru, i to kao vozač autobusa. Nada se da će Grivec postati dožupan, pa će mu kao budućem načelniku biti lakše surađivati sa županijom. U programu HSLS-a su, uz ostalo, izgradnja kanalizacije, sanacija cesta, uređenje poslovne zone i spomen centra Vidovskih zlatara...

U drugim strankama nisu baš bili raspoloženi za razgovor. Neslužbeno kažu da je HSLS jednostavno prejak, pa se nitko ne želi kandidirati.

– Očito nitko ne želi izgubiti –smatra i J. Grivec.

Na izborima 21. svibnja diljem Hrvatske birat će se oko 9600 dužnosnika i preko 8200 vijećnika. Slična situacija kao u Donjem Vidovcu je u općini Kalnik u Koprivničko-križevačkoj županiji, gdje je SDP-ovac Mladen Kešer jedini kandidat za načelnika. No, iza njega stoji nekoliko stranaka, od SDP-a do HNS-a, HSS-a i HSU-a. I stanovnike općina Saborsko, Rakovica i Lasinja ne čeka veliko iznenađenje jer također imaju po jednog kandidata za načelnika općine i to Marko Bićanić u Saborskom, Franjo Franjković iz općine Rakovica i Željko Prigorac u Lasinji, svi su iz HDZ-a.