Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Wollsdorf Components posluje u Jalžabetu

U ovoj tvrtki nema minimalca: 'Nedostaje nam radne snage'

Tvrtka Wollsdorf Components
Foto: Varaždinska županija
Tvrtka se bavi proizvodnjom kožnih kompleta za automobilske upravljače, a voditelj Stefan Hillmann kaže kako se suočavaju s nedostatokom radne snage i poreznom represijom

U tvrtki Wollsdorf Components, koja posluje u Poslovnoj zoni Jalžabet, jučer je održan radni sastanak župana Varaždinske županije Radimira Čačića i voditelja Wollsdorf Componentsa Stefana Hillmanna.

Župan Čačić je u radni posjet stigao na poziv tvrtke, koja trenutno zapošljava 410 radnika, priopćili su iz Županije.

- Proizvodimo kožne komplete za automobilske upravljače, presvlake i kape za zračne jastuke i druge proizvode za automobilsku industriju. Planiramo nova ulaganja i udvostručenje proizvodnje te broja radnika u sljedećih tri do pet godina, ali se suočavamo s nedostatkom radne snage i poreznom presijom – naveo je direktor Hillmann.

Tvrtka je u posljednjih godinu dana plaće povećala za najmanje 10 posto te niti jedan radnik ne prima minimalnu plaću.

Najjači neto izvoz

- Odluka Vlade o povećanju minimalne plaće od 5 posto je mjera o kojoj govorimo i na kojoj inzistiramo od dolaska na vlast u Županiju budući da dosadašnja porezna reforma nije donijela koristi za 80 posto zaposlenih u Varaždinskoj županiji. Prosječna plaća u Varaždinskoj županiji iznosi oko 4.100 kuna, što je 80 posto prosječne plaće u Hrvatskoj. Prerađivačka industrija je kičma gospodarstva, no u Hrvatskoj je prepolovljena. Za razliku od toga, u Varaždinskoj županiji je i dalje snažna  te imamo najjači neto izvoz. Međutim, za daljnji razvoj i nova ulaganja povećanje minimalne plaće nije dovoljan korak. Nužno je omogućiti i povećanje plaća iznad minimalnih da bi radnici ovdje ostali raditi, a da bi se tvrtke mogle dalje razvijati – istaknuo je župan Čačić. 

Na radnom sastanku je dogovoreno da će Wollsdorf Components u Varaždinsku županiju dostaviti cjelokupnu listu potreba za radnom snagom, što će se onda nastojati riješiti putem prekvalifikacija ili izmjena školskih kurikuluma.