Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama otvorena “sigurna kuća” u Virovitičko-podravskoj županiji

U posljednja dva tjedna smještaj zatražilo čak 30 žrtava nasilja

1/2
Foto: Kristijan Toplak
Županijski projekt pod nazivom “Centar za podršku, savjetovanje i osnaživanje”, vrijedan je više od 10 milijuna kuna

Na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama virovitičko-podravski župan Igor Andrović uručio je ključeve “sigurne kuće” u ruke Desi Kolesarić, predsjednici Udruge S.O.S. iz Virovitice. Virovitičko-podravska županija je prije tri godine bila jedna od šest hrvatskih županija koje nisu imale “sigurnu kuću”. Uručenjem ključeva, ova je županija postala prva od tih šest koje su stvorile uvjete za funkcionalno sklonište za žrtve nasilja u obitelji.

Trajno rješenje

”Sigurna kuća” dio je projekta Virovitičko-podravske županije pod nazivom “Centar za podršku, savjetovanje i osnaživanje”, vrijednog više od 10 milijuna kuna, a koji se u potpunosti financira sredstvima EU. Nositelj mu je Virovitičko-podravska županija.

– Kako bismo osigurali privremeno rješenje, u listopadu 2019. Virovitičko-podravska županija je unajmila privatnu zgradu i u nju do kraja godine uložila 100 tisuća kuna kako bi ju prilagodila potrebnim uvjetima za sigurnu kuću. Time je osiguran smještaj za šest osoba, a sredstva za njezin rad su osigurana Sporazumom o sufinanciranju Županije sa svim jedinicama lokalne samouprave 
– rekao je župan Igor Andrović, dodavši da se paralelno radilo na trajnom rješenju, odnosno rekonstrukciji i dogradnji zgrade koja 
je prenamijenjena u sklonište za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji.

Primopredajom ključeva simbolično je završen i taj korak. Novi objekt ima kapacitet za primitak 11 krajnjih korisnika, od čega su dva mjesta prilagođena osobama s invaliditetom. U sklopu skloništa krajnjim korisnicima bit će pružene specijalizirane usluge pravnog i psihološkog savjetovanja te podrške i osnaživanja.

– Ovim projektom i naša Županija će osigurati smještaj za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji jer, nažalost, ovaj oblik nasilja 
nije nepoznanica i rijetka pojava, već nešto s čime se svakodnevno suočavamo i pokušavamo smanjiti raznim aktivnostima pomoći i podrške kroz medije i institucije, ali trebat će vremena da se vide značajniji pomaci, a za to vrijeme će se ovim projektom riješiti problem pomoći i zbrinjavanja žena i djece žrtava nasilja u najkraćem vremenu – nastavio je župan Andrović.

A o tome koliki je problem nasilje, svjedoči i podatak da su u samo dva prethodna tjedna zaprimljeni zahtjevi za smještaj oko 30 osoba.

– Kada imate kapacitet za šest  osoba, jako ste ograničeni. Često pomoć zatraže žene s dvoje, troje i više djece i taj se kapacitet brzo popuni. Tu problem rješava naša “mreža”, odnosno suradnja s drugim skloništima pa uvijek nekako uspijemo riješiti smještaj. Do sada smo u privremenom smještaju imali 26 osoba, od toga 14 žena i 12 djece. Sada se kapacitet povećava i kroz ovaj projekt je ostvaren veliki korak naprijed u pružanju podrške žrtvama nasilja – rekla  je Desa Kolesarić, predsjednica Udruge S.O.S. iz Virovitice.

– Na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama poslali smo snažnu poruku da žene  žrtve nasilja mogu računati na smještaj koji je izuzetno važna podrška. Vidimo da mjere, kao što su zabrana približavanja, ne funkcioniraju. Usto, važno je informirati građane da znaju da se nasilje ne tolerira, ono je nešto što nitko ne zaslužuje. Svi moramo biti spremni pomoći žrtvi na bilo koji način, to je odgovorno građanstvo – poručila je Kolesarić.

Naglasila je dobru suradnju s policijom koja pravodobno reagira na prijavu nasilja, dok problem i dalje predstavlja pravosuđe.

– Mogu reći da ima dosta propusta u sustavu. Osvrnut ću se na izjavu državne odvjetnice koja kaže: “Kamo bismo mi došli kada 
bismo sve nasilnike zatvarali?” Moj odgovor je da bismo došli do uređenog društva u kojem ne bi bilo nasilja te bi žene i djeca mirno živjeli svoj život – poručila je.

”Krajnje je vrijeme”

Istaknula je da je konferencija sazvana u 5 do 12, jer krajnje je vrijeme da se pokrenemo kao društvo.

– Moramo razmišljati o prevenciji kao cijelo društvo. Na sigurne kuće ne treba gledati kao trošak. Koliko košta nečiji život? U prvih osam mjeseci ove godine imamo 12 ubojstava žena koje su počinili njihovi bivši ili sadašnji partneri, prošle godine za 12 mjeseci je bilo 14 ubojstava. Tu govorimo o femicidu. To je nešto s čim se moramo suočiti – naglasila je Kolesarić, dodavši da je u posljednje vrijeme porastao broj prijava kaznenih djela nasilja.

– Ne bih rekla da je povećan broj djela, već su se žene ohrabrile i prijavljuju ih. Svi u potrebi uvijek se za savjet i podršku mogu 
obratiti nama kao Udruzi koja 22 godine ima SOS telefon čiji broj glasi 033/721-500 – istaknula je.

Konferenciji za medije nazočile su i županijske pročelnice Jasna Abramović i Melita Sirovica te psihologinja u Centru za podršku, savjetovanje i osnaživanje Nives Ivoš.