Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Na zgradi vojarne u Optujskoj ulici

U povodu obilježavanja 100. obljetnice varaždinske vojne pobune otkrivena spomen ploča

Foto: Grad Varaždin
Postavljanje spomen ploče inicirala  je Družba „Braća hrvatskoga zmaja” na čelu s dr.sc. Vladimirom Huzjanom

Na zgradi vojarne u Optujskoj ulici u Varaždinu otkrivena spomen ploča povodom obilježavanja 100. obljetnice varaždinske vojne pobune 1919. godine.

u društvu čehoka Plenković i Jandroković prošetali Špancirfestom

Postavljanje spomen ploče inicirala  je Družba „Braća hrvatskoga zmaja” na čelu s dr.sc. Vladimirom Huzjanom, a pred mnoštvom su je okupljenih sudionika svečano otkrili gradonačelnik Ivan Čehok, Anđelo Miloš iz Družbe „Braća hrvatskoga zmaja” i  Robert Puja, predsjednik Udruge veterana 7. gardijske brigade Puma.

- Postavljanje ove spomen ploče ima dvostruku vrijednost odnosno važnost. Ističemo ne samo važnost prve pobune koja se dogodila na prostoru Hrvatske 1919. godine, nego zapravo otvaramo i jedan dio varaždinske povijesti o kojemu možda najmanje znamo obzirom da je  „Povijest grada Varaždina” Rudolfa Horvata, zapravo završila s 1918. godinom. Mi pravu monografiju o varaždinskoj povijesti nakon 1918. nemamo. Dakle, ovakvi događaji svjedoče o tome da su Varaždinci već rano prepoznali pogubnost tvorevine u koju smo ušli zajedno s drugim južnoslavenskim narodima koji su se priključili Kraljevini Srbiji. I to je sigurno pokazatelj da je u varaždinskoj povijesti bilo vrlo živo i da se Varaždinci nisu mirili s postojećim društvenim poretkom, nego su ga nastojali promijeniti.

Sara 1 Čehok pomaže u promociji kampera varaždinskog inovatora

To sve govori o karakteru nas Varaždinaca, pa je sad možda lakše razumjeti i činjenicu da smo i '91. prvi oslobodili sve vojarne, oslobodili grad, dobili naoružanje. Prema tome, ipak taj jedan buntovnički prosvjed i duh Varaždinaca je vrlo jasno vidljiv u svim tim povijesnim događajima i mene veseli da se konačno ta povijest 20. stoljeća u Varaždinu počela istraživati – istaknuo je gradonačelnik Čehok.