Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Županijski Stožer civilne zaštite

U preventivnim mjerama pomažu i dronovi

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Snimanje dronovima nije neka posebna novost niti je riječ o bilo kakvoj vrsti represije nad slobodom kretanja građana, kaže Stjepan Bošnjaković

Jedna od najvažnijih mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite na planu suzbijanja širenja koronavirusa zasigurno je i zabrana okupljanja većeg broja osoba na javnim lokacijama. U nadzoru provedbe te mjere u Brodsko-posavskoj županiji odnedavno koriste i dronove koji snimaju šetnice, parkove i igrališta. Već u prvim danima primjene uočena su neprihvatljiva okupljanja građana na području Slavonskog Broda, temeljem čega su intervenirali policijski službenici upozoravajući građane da se raziđu.

Još nije vrijeme za popuštanje mjera Stožer nije podržao inicijativu o ukidanju propusnica

– Snimanje dronovima nije neka posebna novost niti je riječ o bilo kakvoj vrsti represije nad slobodom kretanja građana. Radi se samo o jednoj tehnološkoj mogućnosti koja policiji omogućava preventivno djelovanje i upozoravanje. Nema nikakve razlike između kamera koje snimaju brzinu kada se vozite u automobilu ili situacije s dronovima koji snimaju javne površine. Nakon toga slijedi opomena ljudima, ako se radi o većem broju, da to nije dopustivo i da se raziđu – istaknuo je Stjepan Bošnjaković, načelnik Županijskog stožera civilne zaštite.

Inače, temeljem suglasnosti Stožera civilne zaštite, Županijski je stožer u četvrtak 16. travnja odobrio rekreativni ribolov na ribolovnim vodama na području Brodsko-posavske županije. Županijski stožer civilne zaštite i nadalje poziva sve građane da poštuju mjere i preporuke nacionalnog Stožera CZ-a, a posebice one o potrebi fizičkog distanciranja, zabrane okupljanja na javnim površinama i izbjegavanja privatnih okupljanja u većem broju.