
Varaždinska županija bila je domaćin 7. međunarodne izložba bučinih ulja Alpe-Adria i 14. izložbe bučinih ulja Hrvatske na koju je iz Hrvatske, Austrije, Slovenije, Mađarske i Češke pristigao 191 uzorak bučina ulja – 152 djevičanskih i 39 hladno prešanih. Ocjenjivanje je trajalo dva dana, a osim same izložbe i dodjele nagrada, mnogobrojni posjetitelji mogli su uživati u degustacijama proizvoda od buče i kolačima koje su pripremile članice ženskih udruga.
Rekordna posjećenost
Posebno atraktivno bilo je pivo od buče koje su pripremili članovi udruge pivara Sjever. Šampion izložbe bio je Ivica Cesar iz općine Rugvica:
– Već niz godina sudjelujem na ovoj izložbi, koju smatram jednom od najvažnijih i najkvalitetnijih ne samo u Hrvatskoj već i u regiji. Za moj OPG ova nagrada znači jako puno – titula šampiona i osvajanje medalje velika su potvrda kvalitete proizvoda koje nudimo na tržištu. Siguran sam da će to pozitivno utjecati na promociju i prepoznatljivost našeg brenda, a samim time to je našim kupcima dodatna potvrda da konzumiraju proizvod koji je zdrav, kvalitetan i cijenjen – rekao je Cesar.
Dodijeljeno je i 37 zlatnih odličja, od kojih 19 za toplo prešano i 18 za hladno prešano ulje, zatim 102 srebrne i 26 brončanih medalja.
– Ti rezultati jasno potvrđuju visoku kvalitetu bučina ulja, a osobito nas raduje i velik broj pristiglih uzoraka. To je dokaz da broj i proizvođača i potrošača raste iz godine u godinu, a interes za bučino ulje sve je veći – istaknula je Melita Makovec iz Bioinstituta Čakovec.
– Ovogodišnja izložba bučina ulja imala je rekordnu posjećenost, a na ocjenjivanje su pristigli uzorci iz pet zemalja. Taj podatak jasno potvrđuje tezu da Varaždinska županija i dalje ostaje prijestolnica bučina ulja. Kao što možemo primijetiti, kvaliteta ulja iz godine u godinu sve je bolja, što znači da su ona i zdravija. Na području naše županije gotovo nema restorana koji u svojoj ponudi nema barem nekoliko jela pripremljenih s bučinim uljem – bilo da je riječ o predjelu, juhi, glavnom jelu ili desertu. Varaždinsko bučino ulje, koje je prije dvije godine zaštićeno na europskoj razini, upravo je primjer zdravog i kvalitetnog proizvoda. Proizvodnja bučina ulja zahtjevan je, izazovan i rizičan posao. Svjedočimo da se svake godine suočavamo sa sve više nepogoda, zbog čega trebamo još više cijeniti trud naših poljoprivrednih proizvođača – naglasio je župan Anđelko Stričak.
Brojne blagodati
Resorni pročelnik dr.sc. Dragutin Vincek rekao je kako je da je na ocjenjivanje pristiglo 30 uzoraka više nego lani:
– To nam jasno pokazuje sve veći interes proizvođača koji se odlučuju prijaviti na ocjenjivanje. Zahvaljujući promociji i samoj izložbi bučinih ulja, vjerujem da je poruka stigla do svakog potencijalnog potrošača. Svi su već čuli za bučino ulje i razmišljaju o njegovoj vrijednosti. U posljednjih nekoliko godina sve se češće ističu i njegove blagodati. Smatram da je bučino ulje napokon zauzelo mjesto koje zaslužuje – zaključio je pročelnik Vincek.