Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska 118 pregleda
Početak školske godine

U Primorsko-goranskoj županiji 120 prvašića manje nego prije godinu dana

škola
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
U Rijeci je 37 učenika manje, u Crikvenici 19, Opatiji tri, u Gorskom kotaru 31 a na otocima pet učenika manje

U prvi razred osnovnih škola na području Primorsko-goranske županije u novu školsku godinu upisano je 2440 učenika, što je 120 manje nego prije godinu dana, izvijestila je u srijedu pročelnica županijskog upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin.

Prvašića je manje u svim dijelovima županije, osim u Vinodolskoj općini, rekla je na konferenciji za novinare. Tako je, primjerice u Rijeci 37 učenika manje, u Crikvenici 19, Opatiji tri, u Gorskom kotaru 31 a na otocima pet učenika manje. 

Za upis u srednje škole na području županije bilo je slobodno 2900 mjesta, a nakon ljetnog roka upisano je 2366 učenika. Najmanje slobodnih mjesta je u gimnazijama, a najviše u školama s trogodišnjim programima, poput riječke Graditeljske škole za industriju i obrt, Strojarsko brodograđevne škole u Rijeci, ali u svim trima srednjim školama u Gorskom kotaru, onima u Čabru, Delnicama i Moravicama. S druge strane, učenički domovi su odlično popunjeni, rekla je Stilin.

Primorsko-goranska županije je osigurala novce za rad 81 pomoćnika u nastavi za 83 učenika s teškoćama u razvoju i to iz Europskog socijalnog fonda. Osigurano je 14,7 milijuna kuna za četverogodišnje ugovore s pomoćnicima u nastavi, od čega se 10 milijuna dobija iz europskog fonda bespovratno, a ostatak će pokriti županija, izvijestila je županijska pročelnica.

Zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić izdvojila je neka od kapitalnih ulaganja u školske objekte u županiji, poput gradnje zgrade osnovne škole u Baškoj na Krku vrijednosti 19 milijuna kuna, rekonstrukcija škole u Puntu vrijednosti 21 milijun, potom 13,2 milijuna kuna za osnovnu školu u Čavlima, od čega pola ulaže PGŽ, a pola općine, a pripremaju se dogradnje i rekonstrukcije škola u Mrkoplju, Jelenju, školskih sportskih dvorana u Hreljinu i Medicinskoj školi u Rijeci.

Tijekom ljeta se radilo na 63 gradilišta u osnovnim i srednjim školama te učeničkim domovima u sklopu investicijskog održavanja za što je PGŽ izdvojila 5,4 milijuna kuna. Izvedeni su poslovi energetske obnove u osam osnovnih škola vrijedni 32 milijuna kuna, od čega je 12 milijuna kuna odobreno iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.