Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Osječko-baranjska županija uspješno provodi EU projekt “Učimo zajedno 5”

U projekt uključena 164 učenika s teškoćama i 154 pomoćnika u nastavi

Foto: OBŽ
Na području županije isti projekt provodi i Grad Osijek za škole kojima je osnivač, a  samostalno ga provode i četiri udruge (Neven iz Đakova, Cvijet iz Našica, Zvono iz Belišća i Udruga gluhih i nagluhih OBŽ-a iz Osijeka), kojima je Županija partner

U partnerstvu s 45 osnovnih i 10 srednjih škola kojima je osnivač, Osječko-baranjska županija provodi EU projekt ‘’Učimo zajedno 
5’’. Financira se iz Europskog socijalnog fonda, a traje 12 mjeseci, zaključno s koncem srpnja ove godine. Vrijednost mu je 6,976.477 kuna, od čega bespovratna sredstva EU iznose 6,627.653 kune, što je 95 posto, a sredstva Županije 348.823 kuna.

– U Projekt “Učimo zajedno 5” uključena su 164 učenika s teškoćama u razvoju i 154 pomoćnika u nastavi u osnovnim i srednjim školama čiji je osnivač Osječko-baranjska županija. Iznimno je važan učenicima, njihovim roditeljima, nastavnicima i stručnim službama škola jer se na taj način omogućava integracija učenika s teškoćama u redovit sustav obrazovanja te kako bi se osigurali uvjeti za poboljšanje njihovih obrazovnih dostignuća, uspješniju socijalizaciju i emocionalno funkcioniranje – rekla je Miranda Glavaš Kul, pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje i mlade.

Dodala je kako se projekt kontinuirano provodi u cijeloj županiji te da se stalno povećava broj učenika kojima je potrebna pomoć. Kazala je da su pomoćnici u nastavi do sada bili zaposleni na četiri sata radnog vremena, a Županija je ove godine uspjela osigurati dodatna sredstva pa je satnica povećana na 5 sati za asistente učenika osnovnih škola, odnosno na šest sati za asistente učenika srednjih škola.

Dožupan Josip Miletić naglasio je da i ovaj projekt potvrđuje kako Županija nastavlja kvalitetno koristiti EU sredstva, a u ovom  slučaju na dobrobit prije svega djece i zajednice.

– Pomoćnici u nastavi izuzetno su vrijedan projekt koji ima višestruku korist, od zapošljavanja teže zapošljivih osoba sve do pomoći djeci kojima je potrebna pomoć – rekao je Miletić.

Uz predstavljeni projekt koji je namijenjen školama čiji je osnivač OBŽ, na području županije isti projekt provodi i Grad Osijek za škole kojima je osnivač, a  samostalno ga provode i četiri udruge (Neven iz Đakova, Cvijet iz Našica, Zvono iz Belišća i Udruga gluhih i nagluhih OBŽ-a iz Osijeka), kojima je Županija partner.