Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Zgrada patologije samo je jedan u nizu obnovljenih objekata

U projekte energetske obnove u brodskoj bolnici već je uloženo 41,2 milijuna kuna

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
– Od 20 pripremljenih projekata dio je već završio i polučili smo uspješne rezultate vezane uz uštedu u troškovima električne  energije koje smo za brodsku bolnicu 2018. godine procijenili na 7 milijuna kuna. Ušteđena sredstva namijenit će se za unapređenje  zdravstvene zaštite u bolnici – izvijestila je ravnateljica županijskog Centra za razvoj Mirela Brechelmacher

U Brodsko-posavskoj županiji uspješno je završena još jedna energetska obnova. Ukupno 2,568.758,69 kuna vrijedan je EU projekt energetske obnove zgrade patologije Opće bolnice dr. Josipa Benčevića u Slavonskom Brodu, čijom je realizacijom zgrada iz energetskog razreda F prešla u energetski razred C.

Prema riječima ravnateljice županijskog Centra za razvoj Mirele Brechelmacher, projekt je dio paketa od 20 projekata koje je Centar za razvoj pripremio još 2018. godine za osnivača Brodsko-posavsku županiju i ustanove u zdravstvu kao što su opće bolnice u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški, dom zdravlja u Okučanima te dom za starije i nemoćne u Slavonskom Brodu.

Ušteda električne energije

– Od 20 pripremljenih projekata dio je već završio i polučili smo uspješne rezultate vezane uz uštedu u troškovima električne 
energije koje smo za brodsku bolnicu 2018. godine procijenili na 7 milijuna kuna. Ušteđena sredstva namijenit će se za unapređenje zdravstvene zaštite u bolnici – izvijestila je Brechelmacher.

U sklopu projekta energetske obnove zgrade patologije sanirani su krov i fasada, zamijenjeni su stolarija i rasvjetna tijela čime će 
se ostvariti uštede od 75 posto na ukupnoj potrebnoj toplini za grijanje te smanjenje godišnje emisije CO2 za 42,43 t/god.

– Hvala Brodsko-posavskoj županiji i Vladi RH što su nam omogućile energetsku obnovu naše ustanove koja je kompleksna. Obnova će omogućiti ugodniji i sigurniji rad našim djelatnicima te ugodniji i sigurniji boravak pacijentima na drugim bolničkim odjelima. Nadamo se da to neće stati i da ćemo u budućnosti imati još ovakvih projekata koji će nam omogućiti kompletnu obnovu kako bismo pratili vrijeme u kojem živimo – rekla je dr. Lidija Šapina, pomoćnica ravnatelja za kvalitetu u brodskoj bolnici.

Projekt je sa 60 posto sredstava sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020. Preostali iznos sufinancirala je Brodsko-posavska županija, s tim da polovicu tog troška snosi Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Završetak u roku

– Zadovoljan sam što je projekt završen kvalitetno i u roku. Vjerujem da će i u ustanovi biti zadovoljni s obzirom na to da ćemo ovime racionalizirati njezino poslovanje i svakako smanjiti emisiju štetnih plinova – istaknuo je Branko Sabo, privremeni pročelnik županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje.

Uz znatne uštede i ljepši izgled nakon energetske obnove, djelatnicima će se poboljšati uvjeti i ugoda tijekom boravka u zgradi, ali će se poboljšati i kvaliteta usluge za pacijente na drugim odjelima slavonskobrodske bolnice. Ukupna vrijednost svih projekata 
energetske obnove u krugu brodske bolnice je 41,2 milijuna kuna, od čega su visokih 70 posto bespovratna sredstva.