Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Županija potiče rad s darovitima

Među 605 testiranih, otkrili 110 darovitih učenika

Foto: Zvonimir Penić
Završnom konferencijom u velikoj vijećnici Brodsko-posavske županije zaključen je 966.000 kuna vrijedan projekt “Eureka - rad s darovitom djecom”

Završnom konferencijom u velikoj vijećnici Brodsko-posavske županije zaključen je 966.000 kuna vrijedan projekt “Eureka – rad s darovitom djecom”, financiran iz Operativnog programa učinkovitosti ljudskih potencijala Europskog socijalnog fonda. Riječ je o prvom projektu takve vrste u Hrvatskoj, usmjerenom na otkrivanje darovitih učenika i razvijanje njihovih potencijala, posebno u STEM (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) te ICT području (informacijske i komunikacijske tehnologije).

Ministrica kulture u radnom posjetu Brodsko-posavskoj županiji Velika ulaganja u kulturnu ostavštinu i obnovu Muzeja brodskog Posavlja

U sklopu projekta testirane su visoke kognitivne sposobnosti učenika, razina kreativnosti i osobine ličnosti odnosno motivacija.

Kvalitetan individualni rad

– Među 605 testiranih učenika, detektirano je 110 darovitih u STEM području. Za njih je razvijeno 110 individualnih kurikula. Formiran je tim od 60 učitelja i profesora te pet stručnih suradnika koji su prošli četverodnevnu edukaciju, a u suradnji s profesorima osječkog Filozofskog fakulteta izrađen je i priručnik za nastavnike – rekla je v.d. pročelnica za obrazovanje, sport i kulturu Anica Vukašinović.

Kako je istaknuto, projekt “Eureka” omogućio je kvalitetan i individualan rad s darovitom djecom, jer je postojeći sustav prilagođen prosječnim učenicima. Rad s darovitom djecom uspješno rješava sustavno identificiranje i individualizirani rad s darovitom djecom.

Davor Radni posjet Ministar Kuščević zadovoljan razvojnim projektima u Davoru

Odabirom učenika i odgojno obrazovnih djelatnika u deset škola BPŽ-a i nastavkom aktivnosti iz prijašnjih projekata slične tematike (STEM genijalci) ojačani su kapaciteti projektnih partnera za prepoznavanje i rad s darovitim učenicima u STEM i ICT područjima znanosti (preduvjet za njihov akademski razvoj).

– Iznenađen sam konačnim rezultatom i brojem darovite djece. Mislim da je ovakvo fokusiranje na darovite velik socijalni napredak, to su nova znanja, podizanje kapaciteta. Drago mi je da je ovim projektom stvorena platforma na kojoj možemo graditi dalje – istaknuo je zamjenik župana Damir Mirković.

Projekt provodila Županija

Rezultati identifikacije poslužit će kao smjernice za izradu web-portala za darovite učenike, nastavnike i stručne suradnike kao i individualiziranih programa za darovite učenike. Projekt je provodila Brodsko-posavska županija s partnerima - šest srednjih i četiri osnovne škole.

Pametne škole Projekt “Pametne škole” Opremili solarni laboratorij i štede na energiji